LTO Nederland

Vakgroepvoorzitters: vertrouwen in overheid onder nulpunt

'Verbod zes middelen getuigt van blindheid voor de sector'

Donderdag 16 augustus 2001 -
Het vertrouwen in de overheid heeft onder WLTO-vakgroepvoorzitters een dieptepunt bereikt, sinds het College van Toezicht voor het Bedrijfsleven vorige week met onmiddellijke ingang het gebruik van zes werkzame stoffen heeft verboden. In totaal hebben nu zestien middelen hun toelating verloren omdat de dossiers onvolledig waren.

Het getuigt van een blindheid naar de sector toe die ik niet kan begrijpen. De overheid heeft de deur definitief in het slot doen vallen. Dit gaat echt te ver. Het mag duidelijk zijn dat het vertrouwen van vakgroepvoorzitter Akkerbouw,Vollegrondsgroente en Fruitteelt Ben Hakvoort in de overheid een flinke deuk heeft opgelopen. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de overheid geen gebruik heeft gemaakt van artikel 16. Met dit wetsartikel heeft de overheid een ontsnappingsclausule in handen, waarmee zij een verbod kan weerleggen wegens onmisbaarheid bepaalde middelen. Hakvoort merkt op dat het jongste hoofdstuk in de kwestie van onmisbare middelen, paniek heeft veroorzaakt onder de leden. Ze maken zich vooral grote zorgen over het tijdelijk verdwijnen van teelten uit Nederland. In andere EU-landen mogen middelen die hier verboden zijn, wel worden gebruikt. Als de middelen na de harmonisatie van de EU over drie of vijf jaar weer zijn toegestaan, zal het ongelooflijk moeilijk zijn om onze eigen markten weer terug te vinden. De vakgroep is niet van plan het er bij te laten zitten. Deze vrijdag zal zij in een LTO-vakgroepvergadering bekijken welke juridische mogelijkheden er zijn het verbod aan te vechten. We zullen ons richten op de middelen die via andere EU-landen Nederland binnenkomen. Hoeveel is een verbod waard als de consument buitenlandse producten kan kopen die toch met deze middelen behandeld zijn.

Onrealistisch
Ook vakgroepvoorzitter Tuinbouw Koos Hoogendoorn vindt het hypocriet van de Nederlandse overheid deze middelen te verbieden, terwijl ze rustig allerlei producten importeert waarbij ze wel zijn gebruikt. Ik begin me af te vragen hoeveel gevoel deze overheid nog voor de sector heeft. Met dit verbod wordt de druk op middelen onvoorstelbaar hoog. Het is gewoon niet realistisch dit van de land- en tuinbouw te eisen. Ik zie niet wat het doel is van deze actie. Wat voor een zin heeft het deze middelen te verbieden als er nog geen alternatieven voor zijn.
Hoogendoorn is van mening dat de toelatingshouders zich niet hard genoeg hebben gemaakt voor het behoud van de zes middelen. Ook constateert hij dat de fabrikanten kennelijk onvoldoende commercieel belang aan de middelen hechten. Waarom zouden ze anders onvolledige aanvragen indienen. Verbazingwekkend is dat wel als je kijkt naar het aantal hectares akkerbouw in Nederland. Is alleen de wereldmarkt commercieel interessant?

Zorgen
Martien Zandwijk, vakgroepvoorzitter Bloembollen, Bomen en Vaste Planten, geeft de fabrikanten wat meer credit. Ik denk dat het voor hen niet haalbaar was op deze termijn alle gegevens aan te leveren. Voor sommige middelen moet je dan bijna opnieuw een praktijkproef doen.
Zandwijk noemt de huidige situatie een chaos. Ik vind het zeer zorgelijk, zeker voor de bollenteelt op lange termijn. Het verbod heeft vooral ernstige gevolgen voor de geοntegreerde teelten en voor het beleid ten aanzien van vruchtwisseling. Het middel Dursban wordt gebruikt voor bollen die eenmalig op grasland worden geteelt. Als dat middel niet meer mag worden gebruikt, zullen de emelten, kleine wormpjes, de bollen aanvreten. Zo help je de afspraken die met de veehouders zijn gemaakt over vruchtwisseling, om zeep. Zandwijk krijgt naar aanleiding van het verbod veel zorgelijke telefoontjes. De mensen vragen zich af of we het allemaal nog op een rijtje hebben en of we wel voldoende actie ondernemen voor het behoud van middelen. Ik kan je zeggen dat er de afgelopen jaren zeer veel tijd, zorg en energie in is gestoken. Niet alleen in het behoud van middelen, maar ook in het zoeken naar alternatieven.Dat doen we onder andere met de vakgroep LTO-vakgroep gewasbescherming en de werkgroep Alarm. We verdiepen ons zelfs in middelen waar in de toekomst wellicht een verbod op zal komen. Dat wordt ons nu allemaal uit handen geslagen. Maar we moeten blijven zoeken naar mogelijke oplossingen voor de boeren en tuinders. We gaan zeker niet met de handen in ons haar zitten."

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: westweek@wlto.nl

(Auteur: Redactie Westweek)