LTO Nederland

2003 jaar van de boerderij met activiteiten in beide provincies

Behoud van oudere boerderijen gestimuleerd

Donderdag 16 augustus 2001 - In 2003 gaat een uitgebreid speciaal programma lopen om het behoud van beeldbepalende boerderijen te stimuleren. Doelstelling is om boerderijen en hun erven met cultuurhistorische waarde en betekenis voor de toekomst van het platteland bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Dit moet het draagvlak voor boerderijbehoud vergroten.

Beter bekend maakt bemind en leidt daarmee ook tot een betere bescherming, zo redeneert de organiserende stichting '2003, jaar van de boerderij'. In iedere provincie wordt een organisatiecomité samengesteld die op lokaal niveau activiteiten in elkaar gaan zetten. LTO ondersteunt dit project, de provincies maken het financieel mogelijk, samen met de ministeries van VROM, LNV en OCW. De activiteiten die worden georganiseerd zijn enerzijds gericht op het vergroten van de kennis van direct betrokkenen zoals architecten, gemeenteambtenaren en bewoners, het andere deel richt zich meer op bewustwording van het brede publiek.
Veel boerderijen zijn of worden geschikt gemaakt voor hergebruik, agrarisch of niet-agrarisch. Dat vergt vaak aanpassingen aan het uiterlijk die het oorsporonkelijke karakter van de bebouwing kunnen aantasten. Veel boerderijen komen vrij voor andere bestemmingen, zoals burgerbewoning, maar worden ook geschikt gemaakt voor neventakken zoals logies of als zorgboerderij. Ook de vestiging van pannenkoekenhuis of hotel zie je nog wel eens, zegt Guerite Flury van het landelijk organisatiecomité. Ze wil daarmee overigens niet zeggen dat dit allemaal niet kan, integendeel: aanpassingen aan boerderijen zijn vaak nodig om het karakteristieke gebouw in stand te houden voor zowel agrarisch als niet-agrarisch gebruik.
Wel is er volgens Flury meer kennis nodig om het een en ander verantwoord te laten plaatsvinden. Hiervoor wordt in het kader van het jaar van de boerderij onderzoek gepleegd naar hergebruik van boerderijen, wordt een cursus aangeboden aan ambtenaren en architecten over de specifieke eisen rond de bouw en verbouw van boerderijen en de planning van bebouwing in het landelijk gebied. We willen handreikingen bieden van wat wel kan en wat niet. Boerderijen, monument of niet, zijn vaak beeldbepalend in het landelijk gebied en als we deze gebouwen niet beter beschermen of mogelijkheden bieden tot aanpassing, zullen ze alleen maar gaan vervallen. Zeker als je ziet hoeveel boeren bedrijven er mee ophouden de laatste tijd. Als voorbeeld noemt ze dat eigenaren momenteel nog heel moeilijk toestemming krijgen om een boerderij geschikt te maken voor andere functies, zoals het opdelen in meerdere wooneenheden. Volgens Flury kan een beter inzicht bij de overheid ertoe leiden dat deze aanpassingen makkelijker hun beslag kunnen krijgen en dat de gebouwen zo wel behouden blijven, ook als er geen agrarische activiteiten meer in plaats vinden. Maar ook de inpassing van nieuwe bedrijfsmiddelen kan een stuk soepeler verlopen als de overheid en de eigenaren/gebruikers meer kennis hebben van de gevolgen van hun aanpassingen, stelt zij. Voor architecten zal zelfs een speciaal ideeënboek worden samengesteld.
Ook bij het grote publiek zal de waarde van de boerderij in het landschap onder de aandacht worden gebracht. Openstellingen, fietsroutes, concerten op de deel, een algemeen boek over boerderijen en tal van andere activiteiten kunnen het maatschappelijk draagvlak vergroten, stelt de stichting '2003 jaar van de boerderij'. Flury: Steeds minder mensen weten karakteristieke boerderijtypen te noemen. Meer kennis schept draagvlak en biedt eigenaren van boerderijen steun bij de aanpassingen die ze willen plegen. Wat wel of geen karakteristiek gebouw is, is volgens haar wel bekend via het werk van de Stichting Historisch Boerderij-Onderzoek. Maar deze stichting biedt geen mogelijkheden tot bescherming, dat is de volgende stap die we willen zetten. We willen overigens voorkomen dat het beeld ontstaat dat er niets meer mag gebeuren aan boerderijen, het moet alleen wel verantwoord zijn.
Per provincie worden momenteel werkgroepen ingesteld die lokaal fietsroutes gaan opzetten, deelname regelen aan de landelijke fietsdag en de Open Monumentendag in 2003, die dan in het teken van de boerderij zal staan. Eigenaren en gebruikers kunnen zich op twee manieren inzetten voor het jaar van de boerderij: door opgave voor deelname aan activiteiten en door melding te doen van bijzondere aanpassingen aan het gebouw, zoals verbouw naar restaurant, een verantwoorde inpassing van moderne hulpmiddelen als een mest- of voersilo of toepassing van een nevenfunctie als theehuis, winkel of een andere bedrijfsfunctie. Dit kan worden gemeld bij de stichting 2003, jaar van de boerderij, telefoon: (020) 4209267.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: westweek@wlto.nl

(Auteur: Redactie Westweek)