NKV

NKV zet vraagtekens bij Sprong Vlissingse kiteboarder

Den Haag, 16 augustus 2001

Vorige week zorgde een 23-jarige Vlissinger voor grote ophef door met zijn kite over een hotel te vliegen. De kitesurfwereld wijst deze actie massaal af en zo ook de Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV). Voorzitter Hans Konermann: 'Wij zetten grote vraagtekens bij deze sprong, want dit lijkt op een actie om de media te halen.'

Konermann: 'Het kitesurfen is geen gevaarlijke sport, als de surfers zich maar eerst goed laten voorlichten en een aantal lessen volgen bij scholen die erkend zijn door het Koninklijke Nederlandse Watersport Verbond. Veel mensen lopen de winkel in, kopen een vlieger van 15 vierkante meter en gaan direct de zee in met te harde wind. Dan is het een logisch gevolg dat het fout kan gaan. Maar niet zo fout als deze Vlissinger beweert. Zelfs 's werelds beste kitesurfers halen bij lange na geen dertig tot veertig meter. De hoogste sprongen in Nederland zijn zo'n tien meter en dat is ook maar voor enkele goed geoefende kitesurfers weggelegd.'

Kiteboarden
Kitesurfen is een sport, die een kruising vormt tussen windsurfen en vliegeren. De kiteboarder gebruikt de kracht van de kite (vlieger) om zich op een board over het water voort te bewegen. De sport is momenteel erg in trek in Nederland met duizenden beoefenaars. Veel daarvan zijn aangesloten bij de Nederlandse Kitesurf Vereniging.

NKV
Deze vereniging is in 1998 in het leven geroepen en zorgt voor het promoten van veilig en verantwoord kitesurfen. Daarnaast zet het bestuur zich in voor voorlichting naar kitesurfers en instanties die met kitesurfen te maken krijgen. Zo werkt de NKV bijvoorbeeld regelmatig samen met de Nederlandse Reddingsbrigades, de politie en gemeentes. Er wordt dan uitleg gegeven over hoe een kite functioneert in verschillende weercondities, hoe een kitesurfer in nood gered kan worden en hoe kitesurfen op een veilige manier beoefend kan worden.

NK Kitesurfen
Wie zelf getuige wil zijn van een staaltje goede kitesurf kunsten kan in het weekend van 28 tot en met 30 september zijn hart ophalen. Dan vindt in Zandvoort het Nederlands Kampioenschap Kitesurfen plaats, met toppers als Ruud Overwater, Harry Vogelezang en Fonz Vervoort. Tijdens deze wedstrijden geven professionals clinics aan beginners en delen ze de algemene veiligheidsrichtlijnen uit.