Gemeente Den Helder

Vraag en antwoord

betreft: week: week 32

Woont u in Den Helder en moet u rondkomen van een bijstandsuitkering? Vraagt u zich af wat u moet doen als u ziek wordt, welke rechten en plichten u heeft of wat er gebeurt als u een uitkering heeft en gaat scheiden? We besteden eens per maand aan deze en aan nog vele andere vragen aandacht op de Voorlichtingspagina. Dit gebeurt in de vorm van vraag en antwoord. Vandaag vraag 21 en 22:

Kan een schuldeiser beslag leggen op mijn uitkering? Wanneer u uw schulden niet aflost, kan de schuldeiser beslag laten leggen op uw uitkering. De dienst Welzijn is verplicht dit uit te voeren. Hoeveel er ingehouden moet worden wordt vastgesteld door de beslaglegger, bijvoorbeeld een deurwaarder die door de schuldeiser is ingeschakeld. Meestal gaat het om tien procent van uw uitkering. Dit wordt de beslagvrije voet genoemd. Uw vakantiegeld kan helemaal worden ingehouden.

Voor het zover is, moet de schuldeiser eerst een vonnis hebben van de rechter. Daarna moet hij een deurwaarder inschakelen die het beslag uitvoert. Zowel de belastingdienst als het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO), de uitvoeringsinstellingen, de dienst Welzijn en de Sociale Verzekeringsbank hebben geen vonnis nodig en kunnen rechtstreeks beslag leggen. Als u het niet eens bent met een beslag en hiertegen in verzet wilt komen, dan moet u zich direct wenden tot het Bureau voor Rechtshulp of een advocaat. Verzet tegen het opgelegde beslag bij de rechtbank is mogelijk binnen 8 dagen nadat het beslag aan u is aangeboden.

Ben ik verzekerd voor het ziekenfonds? Ja, maar u moet zich eerst aanmelden bij een ziekenfonds. Een deel van de premie - fl. 29,75 (_ 13,50) per maand per verzekerde - moet u rechtstreeks betalen aan het ziekenfonds. De verplichte verzekering verzekert u overigens niet voor alle ziektekosten. Het is dan ook van belang dat u een aanvullende verzekering afsluit. De gemeente Den Helder heeft, samen met Univé Verzekeringen, de Aanvullende Ziekenfondsverze-kering Gemeenten (AZG) samengesteld. De AZG biedt u extra vergoedingen dan het reeds bestaande Uitgebreid- en Toppakket van Univé Verzekeringen en dit voor een aantrekkelijk tarief. Onder de extra vergoedingen van de Aanvullende Ziekenfondsverzekering Gemeenten vallen onder andere brillen en lenzen tot een maximumbedrag, een hogere tandartsdekking en orthodontische behandelingen, psychologische hulp en kraamzorg. De cliënten van de dienst Welzijn kunnen gebruik maken van deze aanvullende verzekering, maar óók de overige inwoners met een minimuminkomen kunnen de aanvullende verzekering afsluiten. De premie AZG in combinatie met de uitgebreidpakket verzekering bedraagt fl. 13,50 (_ 6,13) per maand per verzekerde en in combinatie met het toppakket fl. 18,65 (_ 8,46) per maand.

Wilt u meer informatie, neem dan even contact op met dienst Welzijn.

Dienst Welzijn Polderweg 168 1782 EC Den Helder

laaste verandering: augustus 16, 2001