Gemeente Den Helder

mevrouw De Leeuw breekt "magische" grens:

betreft: burgemeester verwelkomt 60.000-ste inwoner week: week 32

Den Helder doet weer mee in de vaart der volkeren! Deze week kon burgemeester J.M. Staatsen de 60.000 ste inwoner van onze stad begroeten. Mevrouw A. de Leeuw-Middel liet zich vorige maand in onze gemeente als nieuwe inwoner inschrijven en zorgde daarmee dat Den Helder de "magische" grens van 60.000 - opnieuw - bereikte. Vooral psychologisch gezien een goede opsteker voor onze stad, want met zo"n inwonertal tel je in vele opzichten weer mee.

feestje

De gemeente Den Helder is dus blij met de 60.000ste inwoner. Reden voor de burgemeester om mevrouw De Leeuw even in het zonnetje te zetten. Met bloemen en een taart, want die mogen bij een feestje uiteraard niet ontbreken, toog de burgemeester naar Malzwin 2401, waar de familie De Leeuw vorige maand haar intrek heeft genomen. En met een cultuurpakket, zodat de nieuwe Nieuwediepers de gelegenheid hebben onze stad op korte termijn aardig te leren kennen. Zo kreeg mevrouw De Leeuw onder meer een avondje uit + diner in de schouwburg aangeboden, entreekaartjes voor de diverse musea, een abonnement bij de openbare bibliotheek, een rondleiding voor het hele gezin op de Oude Rijkswerf Willemsoord, toegangskaarten voor Fort Kijkduin en een 10-badenkaart voor zwembad De Schots. Daarnaast kan het hele gezin Den Helder eens vanuit de lucht bekijken, want ook een rondvlucht boven de stad maakte deel uit van het felicitatiepakket.

grapje?

Mevrouw De Leeuw heeft buurgemeente Schagen ingeruild voor haar nieuwe woonplaats. Ze vertelde vooral voor Den Helder - en met name voor Julianadorp - te hebben gekozen vanwege de ruime opzet van de wijk en voor de rust. Toen ze van de afdeling Burgerzaken het telefoontje kreeg met het goede nieuws was ze in eerste instantie blij verrast. Toen ze er later nog eens over nadacht, bekroop haar het gevoel dat ze wellicht in de maling werd genomen. "Ik zei nog tegen mijn man, toen we ons lieten inschrijven: misschien zijn wij wel de 60.000 ste. Dus eigenlijk leek het wel een beetje erg toevallig." Toen later bleek dat ze echt de gelukkige was, zat ze met een ander probleem: "Ik zit nog met een kale vloer, omdat de plavuizen nog niet kunnen worden gelegd. Ook is de keuken nog niet geplaatst en heb ik maar vier stoelen om op te zitten". Geen probleem voor de gemeente Den Helder. De burgemeester kwam zelfs met extra stoelen, met kannen koffie en thee, en ook de gebakschoteltjes ontbraken niet.

omslag

Sinds het hoogtepunt van 1984 (bijna 64.000 inwoners) nam het aantal Nieuwediepers jaarlijks af. In de loop van 1999 doken we zelfs onder de 60.000 grens, en in augustus "99 woonden er "slechts" 59.426 mensen in onze stad. Vooral de inkrimping bij de Koninklijke Marine was hier debet aan. Ook de inschrijvingsplicht voor militairen die wekelijks drie dagen of meer in de marinestad verbleven is sinds halverwege de jaren tachtig afgeschaft.

Het nieuwe millennium bracht echter de ommekeer voor Den Helder: na een jarenlange gestage daling van het inwoneraantal is er sinds januari 2000 weer sprake van groei. En daar zijn we blij mee, zeker nu deze trend doorzet. Burgemeester Staatsen: "Het blijkt dat de groei voornamelijk komt doordat zich steeds meer mensen vestigen in onze stad. Den Helder is als stad ook behoorlijk in ontwikkeling, kijk om je heen en je ziet dat er goeie dingen gebeuren. Blijkbaar vinden dus meer mensen het prettig om hier te wonen en te blijven wonen, ook na hun pensionering. Gelukkig loopt een en ander gelijk met onze strategische visie, waarbij we er van uit gaan dat er een gestage groei is in het inwonertal tot het jaar 2015. Daarnaast is ons voorzieningenniveau (zoals het hebben van een schouwburg, zwembaden, het aantal winkels en dergelijke in onze stad) gericht op een inwonertal van 60.000. Verder heeft onze stad ook een regionale functie, en als centrumgemeente met zoveel mensen kan je die positie ook echt waarmaken." Echt grote gevolgen voor Den Helder heeft het nieuwe hoogtepunt van 60.000 inwoners niet. Als dit aantal niet was gehaald dan zouden we het met twee raadsleden minder moeten doen in de komende raadsperiode (na 6 maart 2002). Financieel verandert er niets voor de stad, ook niet voor de werknemers van de gemeente. Staatsen: "We zien het gewoon als een goede opsteker, en ook in de onderhandelingen met het Rijk word je toch wat voor voller aangezien."

laaste verandering: augustus 16, 2001