TuinbouwNet

Recordexport bloembollen

De Nederlandse bloembollensector is een record rijker. De exportwaarde van de bollen is in het seizoen 2000/01 boven de 1,5 miljard gulden uitgekomen. Hiermee viel de uitvoer drie procent groter uit in vergelijking met de laatste mijlpaal in 1999/00. Het huidige record kan voor een belangrijk deel op het conto geschreven van de groei van de export naar de Verenigde Staten. Dat bericht het Productschap Tuinbouw (PT).

Nederlandse exporteurs hebben van juli 2000 tot en met juni 2001 kans gezien om vooral buiten de Europese Unie veel bloembollen af te zetten. Binnen de EU stagneert de afzet, zo blijkt uit de cijfers van het PT. De landen van de Unie waren in 2000/01 goed voor een export van 700 miljoen gulden, een daling van twee procent vergeleken met het seizoen daarvoor. De uitvoer van bloembollen naar landen buiten de EU groeide in het zojuist afgesloten seizoen met acht procent tot 800 miljoen.

De VS is veruit de belangrijkste afnemer van Nederlandse bloembollen. Ongeveer twintig procent van de totale uitvoer gaat richting de States. De Amerikanen kopen vooral veel tulpen, lelies en gladiolen. De consument in de VS besteedt de laatste jaren steeds meer aandacht aan de tuin. Hierdoor nemen onder andere de verkopen van bloembollen toe. Daarnaast profiteerden de Nederlandse exporteurs van de gunstige koersverhouding van de dollar ten opzichte van de euro in het seizoen 2000/01. Ook naar Canada kon de uitvoer fors vergroot worden. In totaal bestelden de Canadezen in 2000/01 voor 50 miljoen gulden bloembollen in Nederland tegen 39 miljoen in het seizoen daarvoor. De bollenexport naar Japan liep in de afgelopen periode vrij stroef. De Japanners kochten minder lelies en gladiolen in Nederland, maar iets meer tulpen. Hierdoor bleef de exportwaarde in 2000/01 stabiel op tweehonderd miljoen gulden. Van de kleinere afnemers buiten de EU deden China, Rusland, Zuid-Korea en Mexico het goed met groeipercentages van meer dan twintig procent.

Van de landen binnen de Europese Unie zijn Duitsland, Engeland, Italië en Frankrijk de belangrijkste klanten van de Nederlandse bloembollenexporteurs. Uit de PT-gegevens blijkt dat de uitvoer naar Engeland en Frankrijk in het seizoen 2000/01 ongeveer evengroot is uitgevallen vergeleken met het seizoen daarvoor. De export naar Duitsland daalde licht (- 1 procent), terwijl de waarde van de bloembollenuitvoer naar Italië met zes procent kromp. Ook België, Zweden, Finland, Oostenrijk en Portugal kochten in het seizoen 2000/01 voor een iets kleiner bedrag bollen in ons land vergeleken met de twee seizoenen daarvoor. Daarentegen zit de export naar Spanje in de lift.