Consumentenbond

Eén toezichthouder financiële diensten nodig
16 augustus 2001
De Consumentenbond wil dat er één toezichthouder komt voor banken, verzekeraars, effecteninstellingen en tussenpersonen, zodat de kwaliteit van financiële diensten en producten gewaarborgd is. De Bond vond al langer dat dit toezicht nodig is, maar de resultaten van onderzoek dat de Pensioen- en Verzekeringskamer 15 augustus publiceerde, bevestigen dit nog eens.

Uit dit onderzoek blijkt dat verzekeraars hun tussenpersonen beoordelen op de hoeveelheid verzekeringen die zij verkopen en niet op de kwaliteit daarvan. Verzekeraars letten niet voldoende op of intermediairs zijn ingeschreven bij de SER (wat wettelijk verplicht is), of ze zijn aangesloten bij het Klachteninstituut Verzekeringen en of ze een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebben. De Pensioen- en Verzekeringskamer concludeert dan ook dat er onafhankelijk toezicht op assurantie-intermediairs moet komen.

De Consumentenbond is niet verrast over de resultaten van het onderzoek en ondersteunt de conclusie. Maar de Bond wil nog verder gaan: er moet één toezichthouder komen voor tussenpersonen, banken, effecteninstellingen én verzekeraars. De Bond wil dit mede, omdat steeds meer tussenpersonen naast verzekeringen ook bemiddelen voor andere financiële producten, zoals hypotheken, pensioenen en bancaire producten (sparen en beleggen).

Die toezichthouder heeft dan het totale overzicht over alle betrokken partijen en kan zo de kwaliteit van de producten en diensten bewaken. Daarnaast wil de Bond dat er één instituut komt waar consumenten terecht kunnen met al hun klachten over geldzaken.