HITT

PERSBERICHT
Apeldoorn, 16 augustus 2001
HITT verwacht forse groei operationeel resultaat

In het tweede kwartaal van 2001 heeft de groei van omzet en winst van HITT zich doorgezet. Over het eerste halfjaar is op een omzet van EUR 16,2 miljoen (2000H1: EUR 6,9 miljoen) een bedrijfsresultaat van EUR 1,1 miljoen (2000H1: EUR 0,2 miljoen) en een nettowinst van EUR 0,7 miljoen (2000H1: EUR 0,2 miljoen) gerealiseerd. Daarmee is de omzet en winst meer dan verdubbeld ten opzichte van het voorgaande jaar. De operationele winst per aandeel steeg van EUR 0,05 naar EUR 0,16.

Voor het gehele jaar verwacht HITT een groei van de operationele nettowinst met circa 85% ten opzichte van het jaar 2000, toen deze EUR 1,0 miljoen bedroeg. De autonome groei van de nettowinst (gecorrigeerd voor acquisitie- en deconsolidatie-effecten) zal naar verwachting over het gehele jaar uitkomen op circa 65% ten opzichte van het jaar 2000. De nettowinst per aandeel, waarin vorig jaar een aanmerkelijke bijzondere bate voor de verkoop van het Belgische AI Systems viel, zal naar verwachting met circa 10% groeien. Gecorrigeerd voor deze bijzondere bate zal de winst per aandeel in 2001 een stijging laten zien van circa 85%.

Toelichting op het resultaat
De omzet van HITT groeide in het eerste halfjaar van EUR 6,9 miljoen over dezelfde periode in 2000 naar EUR 16,2 miljoen. De omzet werd voornamelijk in de segmenten verkeersbegeleidende systemen voor lucht- en scheepvaart (EUR 14,7 miljoen tegen EUR 6,8 miljoen vorig jaar) en navigatie- en hydrografische systemen geboekt (EUR 1,4 miljoen). De omzet in het segment geluidsmeetsystemen bleef in de eerste 6 maanden van beide jaren gelijk op EUR 0,1 miljoen. De bedrijfslasten stegen van EUR 6,6 miljoen naar EUR 15,1 miljoen. Door het kapitaalbeslag van de gegroeide orderportefeuille liepen de liquide middelen terug van EUR 4,7 miljoen aan het einde van het eerste halfjaar 2000 naar EUR 3,3 miljoen. De rente-opbrengsten liepen terug van EUR 0,1 miljoen naar EUR 0,0 miljoen. Na belastingen van EUR 0,4 miljoen (2000H1: EUR 0,1 miljoen) resulteert een nettowinst van EUR 0,7 miljoen (2000H1: EUR 0,2 miljoen), waaraan QPS een bijdrage van EUR 0,2 miljoen leverde.

Gang van zaken eerste halfjaar 2001
Projecten op het gebied van verkeersbegeleidingsystemen voor de scheepvaart (VTS) en luchtvaart (ATC) boekten goede voortgang en de after sales activiteiten groeiden sterk. Ook de verkoop van software voor hydrografische- en navigatietoepassing droegen bij aan de omzet- en winstgroei.

Het VTS-project voor de Belgisch-Nederlandse Schelde Radar Keten heeft goede voortgang gemaakt en nadert haar voltooiing. De bijbehorende trainingssimulator is in februari officieel in gebruik genomen. Het grote VTS-project voor Hongkong heeft juist na het einde van het tweede kwartaal een acceptatietest ondergaan die door de klant is geaccepteerd. De eerste fase kan nu naar locatie verzonden worden waar verdere integratie met componenten zal plaatsvinden. De projecten voor Maleisië, Polen, Roemenië en Nederland lopen volgens planning en hebben de geplande mijlpalen behaald.

Het omvangrijke meerjarige ATC-project voor de Deutsche Flugsicherung in Duitsland blijft goede voortgang maken waarbij de systemen voor de luchthavens van Berlijn en Hannover inmiddels zijn opgeleverd. De prestigieuze projecten voor de luchthavens van Frankfurt en München zijn inmiddels aangevangen. De Duitse klant heeft na een fabriekstest het systeem voor Frankfurt geaccepteerd en de eerste fase zal in het derde kwartaal in bedrijf gesteld worden. De projecten voor de luchthavens van Stockholm (Zweden) en Beijing (China) worden volgens een met de klant overeengekomen planning verder afgerond.

De after sales activiteit binnen het segment verkeersbegeleidingsystemen is in het eerste halfjaar conform de verwachtingen gegroeid. Deze activiteit, gericht op service aan de klanten van HITT, waaronder onderhoud, kleinschalige projecten en naleveringen worden begrepen, volgt het sterk toegenomen aantal HITT systemen in de wereld.

De marktpositie van het software pakket QINSy, dat hydrografische werkzaamheden ondersteunt, is verder versterkt door licentieverkopen in Nederland, Zweden, Duitsland, Frankrijk, Zuid-Afrika, Amerika, Maleisië en Singapore. De ontwikkeling van het navigatie-ondersteunende (voor loodsen tevens draagbare) systeem Qastor heeft geleid tot succesvolle demonstraties in België, Nederland, Frankrijk en Australië. De marktintroductie van dit product, die gepland is voor het einde van dit jaar, wordt afgestemd op internationale richtlijnen die binnenkort zullen uitgaan van de International Pilot Association op het gebied van IPPA (Innovative Portable Pilot Assistance).

De activiteiten van HITT Special Products op het gebied van geluidsmeetsystemen voor toepassing op en rond luchthavens, die in het eerste halfjaar verlieslatend waren, zijn verkocht aan Lochard Pty. Ltd. uit Australië. De verkoop is juist na afsluiting van het eerste halfjaar afgerond. Marktontwikkelingen en de geringe omvang van de activiteit hebben tot de conclusie geleid dat zelfstandige doorontwikkeling binnen HITT slechts op zeer lange termijn tot voldoende winstgevendheid zou kunnen leiden. Lochard is de wereldmarktleider op het gebied van geluidsmeetsystemen voor toepassing op en rond luchthavens. De producten van HITT Special Products zijn complementair aan die van Lochard, en tezamen wordt een sterke marktpositie in Europa verkregen.

De orderontvangsten in het eerste halfjaar zijn gestegen ten opzichte van diezelfde periode in 2000. Er werden onder andere belangrijke orders geboekt voor de levering van een systeem voor de luchthaven van Seoel (Zuid Korea) en meerwerk voor het project in Hongkong. Het totaal aan orderontvangsten beliep EUR 15,1 miljoen (eerste halfjaar 2000: EUR 11,4 miljoen). Daarmee is de orderportefeuille op een zeer hoog peil gebleven.

Ter versterking van het technologie aanbod van HITT in de markt voor verkeersbegeleidingsystemen op luchthavens, heeft HITT kennis verworven betreffende zogenaamde multilateratietechniek. Deze techniek, ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Rannoch, gaat uit van positiebepaling op basis van transpondersignalen vanuit vliegtuigen. Dit is een aanvulling op de radarsensorwaarneming die voornamelijk toegepast wordt. Er wordt verwacht dat deze technologie in de komende jaren een ruime toepassing zal vinden.

Vooruitzichten
In het tweede halfjaar wordt een volume van orderontvangsten verwacht dat vergelijkbaar is met het eerste halfjaar, waardoor de orderportefeuille op een hoog niveau zal blijven.

De directie verwacht voor het gehele boekjaar 2001, onvoorziene omstandigheden daargelaten, een verdubbeling van de omzet naar ruim EUR 34 miljoen en een nettowinst uit gewone bedrijfsvoering te kunnen boeken van EUR 1,8 miljoen (over 2000 bedroeg dit EUR 1,0 miljoen, exclusief de bijzondere bate van de verkoop van het Belgische AI Systems), hetgeen neerkomt op een winst per aandeel van EUR 0,39 (2000: EUR 0,21).

Profiel HITT
HITT is een leidende speler in de wereldwijde nichemarkt voor verkeersbegeleiding- en aanverwante navigatiesystemen. HITT beweegt zich daarmee op het grensvlak van oude en nieuwe economie: de toepassing van de door HITT ontwikkelde technologie leidt tot grote besparingen in infrastructuur, veiligheid en logistiek.
De kernactiviteit van HITT is het ontwikkelen van software gedomineerde systemen die worden toegepast voor de beheersing en begeleiding van de lucht- en scheepvaart en offshore activiteiten. Op dit gebied heeft de onderneming een technologie ontwikkeld waarmee vliegtuigen en schepen individueel, en met een hoge mate van betrouwbaarheid, kunnen worden geïdentificeerd en begeleid. Ook is technologie ontwikkeld die zeer nauwkeurig en real time cartografische informatie verzamelt en verwerkt zodat navigatie veilig, efficiënt en betrouwbaar kan plaatsvinden, en waarmee de uitvoering van offshore werk gestuurd en begeleid kan worden. De kernmarkten waarop HITT zich concentreert zijn: 'Air Traffic Control' gericht op de beheersing van het luchtverkeer op de landingsbanen, taxibanen en platforms van de luchthavens; 'Vessel Traffic Management' waarmee de onderneming zich toelegt op verkeer en informatiesystemen in havens en kustwateren, en op rivieren, kanalen en binnenwateren; 'Navigatiesystemen' met focus op beloodsing en aanlanding, maar ook op real-time (bodem) cartografie in havens, rivieren en offshore.

HITT werkt veelal op projectbasis. Als projectverantwoordelijke levert HITT de benodigde systeemelementen zoals sensoren, communicatieapparatuur en computers. Na de installatie voorziet HITT in het onderhoud van de systemen.

HITT behaalde in 2000 een omzet van EUR 17,9 miljoen (1999: EUR 14,7 miljoen) en een nettowinst van EUR 1,7 miljoen (1999: EUR 0,3 miljoen). Het aantal werknemers ultimo 2000 bedroeg 108. Sinds 4 juni 1998 is HITT genoteerd aan de Euro.NM van Euronext Amsterdam NV.

Voor nadere informatie:
De heer ir J.H.M. van Asperen, financieel directeur
t: +31 (55) 543 25 24
f: +31 (55) 543 25 95
e: investor.relations@hitt.nl

Bijlagen:   Geconsolideerde winst- en verliesrekening
    Geconsolideerde balans 
Geconsolideerde winst- en verliesrekening

(x EUR 1 mln.) 2001H1 2000H1 2000

Som der bedrijfsopbrengsten 16,2 6,9 17,9

Som der bedrijfslasten (15,1) (6,7) (16,6)

Bedrijfsresultaat 1,1 0,2 1,3
Financiële baten en lasten 0,0 0,1 0,1

Resultaat voor belastingen 1,1 0,3 1,4
Belastingen (0,4) (0,1) (0,4)
Resultaat deelnemingen - - 0,7

Nettowinst 0,7 0,2 1,7

30/6/2001
Aantal uitstaande aandelen 4.694.158
Operationele winst per aandeel EUR 0,16 0,05 0,21 Geconsolideerde balans
(x EUR 1 mln.) 30/6/2001 30/6/2000 31/12/2000
ACTIVA
Vaste activa
Materiële vaste activa 0,3 0,2 0,3

Vlottende activa
Voorraden 6,0 1,9 3,8
Vorderingen 4,6 5,2 6,7
Liquide middelen 3,3 4,7 1,9

TOTAAL 14,2 12,0 12,7

PASSIVA
Groepsvermogen 8,9 8,8 8,7
Voorzieningen 1,6 1,1 1,5
Kortlopende schulden 3,7 2,1 2,5

TOTAAL 14,2 12,0 12,7