Ministerie van Defensie





Citro neemt Geraldine op sleep

Drie reddingsacties in vierentwintig uur

17-08-2001

De afgelopen vierentwintig uur heeft de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba de coördinatie gehad over drie reddingsacties. In alle gevallen betrof het Venezuelaanse barkjes met motorproblemen.

Domimar
Allereerst kwam gisterenmorgen een melding van het Venezuelaanse schip Domimar binnen dat zij op vijf mijl buiten de kust met motorproblemen lag. De Kustwachtcutter Jaguar werd daarop naar de Domimar gedirigeerd. Deze nam de Domimar op sleeptouw en leverde hem bijna drie uur later veilig af in de haven van Willemstad.

Marileth
De zelfde dag om 21.00 uur trof de Kustwachtcutter Jaguar wederom een Venezuelaans Barkje aan dat op acht mijl vanaf Bullenbaai in de problemen was geraakt. Dit Barkje, de Marileth, werd door de Kustwachtcutter Jaguar omstreeks middernacht afgeleverd. Het was niet de eerste keer dat de Marileth met motorproblemen werd aangetroffen. Daarom zal de scheepvaartinspectie een onderzoek instellen naar de zeewaardigheid van dit barkje.

Geraldine
Gelijk na het afleveren van de Marileth kreeg de Kustwacht dat het barkje Geraldine met moterpech op 12 mijl van Willemstad lag. De Geraldine werd ongeveer een half uur later door de politiehelicopter waargenomen. Hierop werd de Nina Anna van de Citro naar de aangegeven lokatie gedirigeerd. Omdat deze de Geraldine niet kon vinden, werd om 06.45 uur de Kustwachthelicopter ingezet. Deze detecteerde de Geraldina na ongeveer 45 minuten. De Citro nam het Barkje op sleeptouw en leverde hem om 10.00 uur af in de haven van Willemstad.

De Scheepvaart Inspectie zal alle bij alle drie de scheepjes een onderzoek naar de zeewaardigheid instellen. (Foto: Kustwacht) Kustwachtcutter Jaguar