Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Actievoerders blokkeren Amerikaanse ambassade in Den Haag

Wij eisen een nieuw en eerlijk proces voor Mumia Abu-Jamal

Twintig actievoerders van de Mumia Steungroep Amsterdam en sympathisanten hebben vandaag om 12:30 de ingang van de Amerikaanse ambassade geblokkeerd. Dit deden zij om een nieuw en eerlijk proces, waarbij al het bewijsmateriaal wordt toegelaten, te eisen voor Mumia Abu-Jamal.

Mumia Abu-Jamal is een zwarte journalist in de dodencel in de VS. Vanaf zeer jonge leeftijd sprak Mumia zich al uit tegen racisme en politiegeweld. Zijn welsprekende en kritische journalistiek bezorgde hem veel aanhang, maar maakte hem ook tot een doorn in het oog van de lokale overheid. Een uitstekende gelegenheid om Mumia het zwijgen op te leggen kwam in 1981. Mumia werd gearresteerd op de plaats waar een politieagent, die Mumia's broer afranselde, was doodgeschoten.

De Juridische Strijd
De rechtszitting werd voorgezeten door de rechter Sabo, bekend als "the hanging judge", omdat hij verantwoordelijk is voor het uitspreken van twee keer zoveel doodstraffen als enig andere rechter in de VS. De rechtbank dwong Mumia zich te laten "verdedigen" door een advocaat, die dat zelf later toegaf hier niet bekwaam genoeg voor was. Mumia's constitutionele rechten werden het hele proces door, op verschillende manieren geschonden.

Over 29 schendingen van Mumia's constitutionele rechten gaat het beroep wat nu ligt bij de federale rechter Yohn en is een van Mumia's laatste kansen op een nieuw proces. Rechter Yohn heeft geweigerd om een verklaring door Arnold Beverly, waarin staat dat hij en niet Mumia de moord heeft gepleegd aan het bewijsmateriaal toe te voegen. In de beslissing van de rechter staat: "Even though references a potential claim for actual innocence, such a claim, absent an independent constitutional violation, may not be the subject of a federal habeas petition." (ondanks dat een potentiële aanspraak kan hebben op feitelijke onschuld, kan zo'n aanspraak, zonder een onafhankelijk constituele schending, niet onderwerp zijn van een federale habeas petitie.

Vandaag gaan Mumia's advocaten in hoger beroep om alsnog de verklaring te mogen toevoegen aan het bewijsmateriaal. Mumia zou vandaag voor het eerst sinds jaren zelf voor de rechtbank verschijnen, maar nu lijkt het erop dat hem dat geweigerd wordt, waarom is niet duidelijk.

Internationale Solidariteit
Vandaag worden wereldwijd acties gevoerd in solidariteit met Mumia. 20:00 is er een manifestatie bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam, georganiseerd door de Free Mumia Campagne Nederland.

Mumia Steungroep Amsterdam: pers:06 12654521, alg.-020 6701995, Postbus 15727, 1001 NE Amsterdam
mumia@dds.nl-http://www.xs4all.nl/~tank/spg/mumia-nl/mumianl.htm

replay to: ms_e_llaneous@yahoo.com