Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 17 augustus 2001



Vertrouwen in toekomst cellenbeton

YTONG overgenomen

door Haniel

Het Duitse Franz Haniel & Cie. GmbH heeft de YTONG Holding AG overgenomen waartoe ook YTONG Nederland bv behoort. YTONG Nederland bv, gevestigd te Vuren, verwacht als onderdeel van het Duisbergse concern haar marktpositie in Nederland verder te kunnen versterken.

De Britse RMC-Group PLC, enige aandeelhouder van de YTONG Holding AG, heeft per 1 juli al zijn aandelen aan Haniel verkocht. De overname is onder voorbehoud van goedkeuring door de Europese kartelautoriteiten.

Haniel-groep

De internationale Haniel-groep is gevestigd in Duisburg am Rhein. Het megaconcern heeft 41.000 medewerkers in dienst en is actief in dertig landen op vijf continenten. De Haniel-groep bestaat uit zes bedrijfsonderdelen en bereikte vorig jaar een omzet en winst van respectievelijk 18,7 miljard en 719 miljoen Euro. Met de overname van de YTONG Holding AG en de recente overname van de Duitse Fels Gruppe versterkt het bedrijfsonderdeel Haniel Bau-Industrie GmbH haar positie binnen de sector bouwmaterialen. Met een reeds sterke positie in de productie van kalkzandsteen is Haniel Bau-Industrie een toonaangevende aanbieder van producten voor de bouwsector. Zij realiseerde vorig jaar met 2.454 medewerkers een omzet van 417 miljoen Euro in de sectoren bouwmaterialen, toeslagstoffen en bevestigingstechniek. Het Haniel-concern geeft met de recente overnames van producenten van cellenbeton blijk van sterk vertrouwen in de toekomstperspectieven van dit bouwmateriaal.

Marktleider

YTONG Nederland bv (537 medewerkers) is de enige Nederlandse producent van cellenbeton en op dit gebied veruit marktleider. Het bedrijf realiseerde in 2000 een omzet en winst van respectievelijk 81,7 en 6,5 miljoen Euro. Naast Vuren heeft YTONG fabrieken in Landgraaf en Meppel. Voor het in onderaanneming monteren van cellenbetonnen producten beschikt het bedrijf over een eigen VCA**-gecertificeerde bouwafdeling. Cellenbeton wordt toegepast in gevels, vloeren, daken en wanden in zowel de woning- als utiliteitsbouw.

Einde persbericht.

Noot voor redactie /