Logo Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Directie Voorlichting,
Bibliotheek en Documentatie

17 augustus 2001 Nr. 01/144

Verdrag met Suriname over export van uitkeringen

Nederland sluit met Suriname een verdrag over de export van socialezekerheidsuitkeringen. Op 17 augustus ondertekenen de Surinaamse minister Somohardjo van Sociale Zaken en namens Nederland ambassadeur R.J. Treffers het verdrag in Paramaribo.

In het verdrag staan afspraken over de controle op de rechtmatigheid van de betaling van deze uitkeringen. Op grond van de Wet beperking export uitkeringen, die op 1 januari 2000 is ingegaan, zijn dergelijke afspraken een voorwaarde om een Nederlandse socialezekerheidsuitkering in het buitenland te kunnen (blijven) ontvangen.

Het gaat om uitkeringen in het kader van de Algemene nabestaandenwet, de Algemene Kinderbijslagwet, de Ziektewet en de arbeidsongeschiktheidsregelingen WAO en WAZ. De AOW wordt wel zonder meer in het buitenland uitbetaald, tot maximaal het bedrag waarop een gehuwde pensioengerechtigde recht heeft. Voor het hogere bedrag waarop een alleenstaande AOW-er recht heeft of voor de partnertoeslag is het wel noodzakelijk dat een verdrag is gesloten over de controle op de verstrekking van de uitkeringen. De Wet beperking export uitkeringen kent overigens een overgangstermijn van drie jaar, wat betekent dat mensen die voor 1 januari 2000 in Suriname woonden tot nu toe ook zonder dit verdrag een socialezekerheidsuitkering konden ontvangen. In Suriname wonen ongeveer 2200 mensen die een Nederlandse uitkering ontvangen. In totaal wordt op jaarbasis momenteel ruim 22 miljoen gulden aan uitkeringsgerechtigden in Suriname betaald.

De afspraken in het verdrag gaan onder meer over de vaststelling van de identiteit, leefvorm en het inkomen van de betrokkene of van de partner, de samenloop van uitkeringen, de beoordeling van (de mate van) arbeidsongeschiktheid en het vaststellen van het bestaan en de leeftijd van een kind.