CDA

De Hoop Scheffer: Geen koude sanering voor de landbouw

CDA-leider De Hoop Scheffer heeft in zijn reactie op het rapport van de commissie Veerman over de toekomst van de landbouw gesteld dat de noodzakelijke veranderingen in de landbouw op een sociale manier moeten worden uitgevoerd. Herstructureringen zonder financiën zijn naar zijn mening gedoemd te mislukken.

De Hoop Scheffer: "De agrarische sector kenmerkt zich door een groot aantal gezins- en familiebedrijven. Alleen een kille economische benadering past daar niet. Het gaat vaak letterlijk om levenswerk. In de huidige aanpak van de minister van Landbouw van de MKZ-kortingen vinden wij dat besef vaak onvoldoende doorklinken. Ook hier geldt: tussen markt en overheid moet het belang van de samenleving tellen en zichtbaar blijven!"

Nederland geen eiland
De CDA-leider benadrukte in zijn reactie de verschillende belangen die de landbouw voor de Nederlandse samenleving heeft. "De MKZ-crisis heeft niet alleen duidelijk gemaakt dat er een groot economisch belang is, maar de lege weiden hebben ook nog eens duidelijk gemaakt hoe bepalend de landbouw voor het Nederlandse landschap is. Nederland is geen eiland. Deze belangen moeten in goed evenwicht zijn met het belang van de voedselveiligheid en de internationale ontwikkelingen. Het rapport Veerman is daar prima in geslaagd."

De Hoop Scheffer onderschreef de noodzaak om te denken over een Groene tax om daarmee de duurzame landbouw te stimuleren. Hij vergeleek dit met de aanpak voor fietsenmakers en schoenmakers, waarvoor een lager BTW-tarief geldt. Ook zei hij het streven naar een GGO-vrije keten nog niet te willen opgeven.

U kunt het rapport van de Commissie Veerman downloaden Zie het origineel http://www.cda.nl/articles/pr...l?article_id=1860 .