Ingezonden persbericht


RADIO

PERSBERICHT

TEMA
focus op maatschappelijke tendensen

Zaterdag 18 augustus 2001, 14.02-15.00 uur, Teleac/NOT 747 AM Live te beluisteren via Internet op www.omroep.nl/747am Alle uitzendingen blijven te beluisteren in Real Audio op www.teleacnot.nl/sites/radio_on_demand

Waarom lepra nog steeds zoveel slachtoffers eist

Dankzij de financiële mogelijkheden en de kennis in de medische wereld zou het mogelijk moeten zijn om een besmettelijke ziekte als lepra definitief de wereld uit te helpen. De praktijk is helaas anders. Wat zijn daarvan de oorzaken? En wat gebeurt er dan wèl op het gebied van bestrijding en nazorg van lepra en leprapatiënten? De hele uitzending van Tema is aan dit onderwerp gewijd.

Tema sprak over de wereldwijde situatie van lepra met de arts Piet Feenstra, hoofd van de afdeling leprabestrijding van het Koninklijk Instituut voor de Tropen en tevens medisch adviseur van de Nederlandse Lepra Stichting. Aan de ene kant neemt het aantal patiënten dat behandeld wordt af. Dat komt onder andere door het verkorten van de duur van de behandeling.
Aan de andere kant vertoont het aantal nieuwe gevallen van lepra dat jaarlijks wordt ontdekt volgens Feenstra een consolidatie of zelfs een lichte stijging. De WHO, de
Wereldgezondheidsorganisatie, wilde in 2000 lepra de wereld uit hebben. In die zin dat er niet meer dan één op de 10.000 mensen als nieuwe patiënt aanwezig zou mogen zijn. Die doelstelling is niet gehaald en is nu verschoven naar 2005.

Vietnam is een land waar de bestrijding van lepra vergevorderd is, mede dankzij het werk van de Nederlandse Lepra Stichting. Het gaat hier nu vooral om de nazorg van mensen bij wie de ziekte niet tijdig is ontdekt en daardoor tot vergaande verminkingen heeft kunnen leiden. Tema volgde de fysiotherapeut Jan Robijn bij zijn revalidatiewerk voor de Leprastichting.

Dit is een uitzending in het kader van een project binnen Tema over infectieziekten wereldwijd, mede mogelijk dankzij een financiële bijdrage van NCDO, duurzame wereld. Dit programma werd eerder uitgezonden op 30 december 2000.

TEMA ­ focus op maatschappelijke tendensen ­ wordt gemaakt door Zita Bebenroth, Irma Koevoet en Menno Hoeboer. Techniek: Ronald Niehaus en Rob Gerritsen. Presentatie: Pieter Kuipers. Eindredactie: Henk Halfman.