Ingezonden persbericht

Veel respons op oproep expositie
Feestweek Katwijk Binnen blikt terug op
tuindersverleden met tal van evenementen

Katwijk aan den Rijn Tijdens de Najaarsfeesten blikt Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn terug op het tuindersverleden van het Rijndorp. Aan de hand van een bijzondere expositie en diverse evenementen wordt in de feestweek van 18 tot 25 augustus aandacht aan dit onderwerp besteed. Zo zal tijdens de feestweek de laatste peen uit de Zanderij worden geoogst die op de laatste zaterdag worden afgemijnd. Ook staat de bezoekers dan nog een grote verrassing te wachten.

Al jaren leefde bij Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn het idee om nog één keer peen te telen op de voormalige tuinbouwgrond in de Zanderij. Langzaam maar zeker verrijst er hier een nieuwbouwwijk voor een nieuwe generatie Katwijkers en het was zaak om het plan snel ten uitvoer te brengen. Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn is altijd wel in voor een uitdaging. Of het nou een ijsbaan midden in de zomer is of de grootste taart ter wereld, de oranjevereniging en de meewerkende verenigingen of bedrijven laten in de laatste week van augustus zien dat alles mogelijk wanneer je je er met z'n allen voor inzet. Projectontwikkelaar Campri Vastgoed werd benaderd en deze kon zich vinden in de plannen. Een groep medewerkers van de oranjevereniging ging aan de slag en met medewerking van diverse agrarische bedrijven en onder het toeziend oog van een aantal tuinders werd een stuk grond van 80 roe, oftewel 1120 vierkante meter, klaar gemaakt om straks zowat heel Katwijk te voorzien van verse peen. Tevens werd er een expositie georganiseerd die terug zou blikken op het tuindersverleden van Katwijk aan den Rijn. Op de oproep voor foto's en oude gebruiksvoorwerpen werd boven verwachting gereageerd. Honderden foto's van de Zanderij, de Blekerij en de groenteveiling werden aangeboden voor de expositie. De expositie die eigenlijk gepland was in de Open Hofkerk moest daarom ook verhuizen en wordt nu gehouden tussen 20 en 25 augustus in de Zanderij in het tentendorp dat daar zal verrijzen. De expositie geeft een uniek beeld van het tuindersverleden. Naast de foto-expositie zullen er deze week nog diverse andere activiteiten worden georganiseerd. Zo zijn er op donderdagavond 23 augustus om 19.30 uur peenkortwedstrijden waarbij de laatste Zanderijpeen wordt geoogst. Deze zal op zaterdag 25 augustus om 13.30 uur in de Zanderij worden afgemijnd. Om 14.30 uur zijn er peenhakwedstrijden en staat de bezoekers nog een grote verrassing te wachten. Terwijl er op die zaterdag ook nog eens een demonstratie van landbouwwerktuigen wordt gegeven, kunnen de mensen ook dit jaar weer een nieuw record verwachten. Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn en Groentebewerkingsbedrijf W. Heemskerk B.V. maken dit jaar de grootste groentemoziëk ter wereld die dan ook te bewonderen zal zijn. In de loop van de week wordt er in diverse optochten en de Gondelvaart op vrijdagavond 24 augustus ook nog eens aandacht aan het tuindersverleden gegeven. Oude wagens en vletten worden versierd met groente en fruit. Dus kom in de feestweek gezellig langs in Katwijk aan den Rijn en vergeet daarbij niet het peendorp in de Zanderij te bezoeken. Openingstijden expositie: Maandag 20 augustus van 19.30 tot 21.30 uur, dinsdag 21 augustus van 19.30 tot 21.30 uur, woensdag 22 augustus van 19.30 tot 21.30 uur, donderdag 23 augustus van 19.30 tot 21.30 uur, vrijdag 24 augustus van 11.00 tot 12.30 uur en zaterdag 25 augustus van 10.00 tot 17.00 uur.

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u
contact opnemen met Ruud van Rijn (Voorzitter Laatste Zanderijpeen) op 071-4034483, Jan van den Oever (PR Laatste Zanderijpeen) op 06-20138762 of Huig Varkevisser (secretaris Oranjevereniging) op 071-4029122 of 071-4029007.