Politiebericht Friesland: Friesland 19-08-2001
Politieberichten van 18/8 (13.00 uur) tot 19/8 (13.00 uur)

Drachten: bromfietser gewond
Een 29-jarige bromfietser uit De Tike is zaterdag om 12.15 uur gewond geraakt bij een ongeval op de Schwartzenberghlaan. De bromfietser schrok van een hem tegemoetkomende auto, die een stilstaande auto passeerde. Hij remde hard en kwam daarbij ten val. De bromfietser werd met rugklachten per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht.

Heerenveen: winkeldiefstal
Een 40-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is zaterdag om 12.45 uur aangehouden op verdenking van diefstal uit een winkel aan de Jister. De man werd door winkelpersoneel betrapt toen hij enkele artikelen wilde meenemen zonder te betalen. Nadat hij door de politie was meegenomen naar het bureau bleek dat hij bovendien in het bezit was van goederen die hij uit andere winkels had gestolen.

Leeuwarden: inbraak auto`s
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een auto die geparkeerd stond aan het Oldehoofsterkerkhof. Van de auto was een portier geforceerd, waarna de radio/cd-speler was weggenomen. De 20-jarige eigenaar uit Rinsumageest deed aangifte. In dezelfde nacht werd ook ingebroken in een aan de Krommejat geparkeerde auto. Ook hier werd een deur geforceerd, waarna de radio/cd-speler en een paar skeelers werd ontvreemd. De 25-jarige eigenaresse uit Leeuwarden deed aangifte.

Dokkum: winkeldiefstal
Een 26-jarige inwoner van Dokkum is zaterdag om 15.00 uur aangehouden op verdenking van diefstal uit een winkel aan de Strobossersteeg. De man werd door winkelpersoneel betrapt toen hij drie pakjes sigaretten meenam zonder te betalen. Hij werd aan de politie overgedragen. Bij het opmaklen van het proces-verbaal op het politiebureau bleek de man ion het bezit te zijn van een aantal blikjes bier en een hoeveelheid snoepgoed die hij eerder bij een andere winkel had gestolen.

Joure: onder invloed
Een 51-jarige inwoner van Heerenveen is zaterdag om 22.10 uur op de Geert Knolweg aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies de man 1455 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 19 uren en een proces-verbaal. Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: aanhoudingen
Een 37-jarige inwoner van Paterswolde en een 43-jarige inwoner van Leeuwarden zijn zaterdag om 32.45 uur aangehouden op verdenking van het plegen van een overval op een woning aan de Eikenstraat en het plegen van een beroving op het Ruiterskwartier. Omstreeks 21.00 uur kreeg de politie een melding van problemen in een woning aan de Eikenstraat. Volgens de verklaring van de 54-jarige bewoner waren de twee verdachten bij zijn woning gekomen en hadden hem en vier andere daar verblijvende personen onder bedreiging van een mes en een vuurwapen gedwongen geld en drugs te overhandigen. De verdachten waren daarna weer vertrokken. Omstreeks 23.45 uur werd een 20-jarige inwoner van Sneek op het Ruiterskwartier onder bedreiging van een mes van zijn portemonnee beroofd door vier mannen. De Sneker liep daarbij een snijwond aan zijn hand op. Na een korte zoekactie konden in de directe omgeving de vier mannen worden aangehouden. Twee van hen bleken degenen te zijn die eerder de woning aan de Eikenstraat hadden overvallen. De andere twee mannen waren een 33-jarige en een 31-jarige Leeuwarder. De portemonnee van het slachtoffer werd in hun bezit aangetroffen, alsmede het mes waarmee men het slachtoffer had bedreigd en verwond. Een vuurwapen werd niet aangetroffen, wel enige munitie.

Wolvega: vernieling gokkast
Een 32-jarige inwoner van Wolvega is zondag omstreeks 01.00 uur aangehouden op verdenking van vernieling van een gokkast eerder die avond in een horecapand aan de Hoofdstraat. De man had van de gokkast de ruit vernield. Op grond van zijn signalement kon de man in zijn woning worden aangehouden. Hij bleek bij zijn daad een flinke wond aan zijn hand te hebben opgelopen.

Leeuwarden: inbraak auto
Zaterdag werd tussen 20.30 en 22.55 uur ingebroken in een aan de Prof. Mr. P.S. Gerbrandyweg geparkeerd staande auto. Nadat een portier was geforceerd werden onder meer een radio/casettespeler, een fotocamera en een mobiele telefoon weggenomen. De 34-jarige eigenaar uit Amsterdam deed aangifte.

Franeker: woninginbraak
In een woning aan de Harlingerweg werd zaterdag tussen 20.30 en 23.45 uur ingebroken. Men verschafte zich toegang tot de woning door een raam te forceren. Vervolgens werd een aantal sieraden ontvreemd. De 63-jarige bewoner deed aangifte.

Sneek: onder invloed
Een 29-jarige inwoner van Sneek is zondag omstreeks 01.30 uur op de Wijde Burgstraat aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 410 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 3 uren kreeg.

Nieuwehorne: onder invloed
Een 46-jarige inwoner van Vlieland is zondag omstreeks 01.45 uur op de Schoterlandseweg aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 525 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 5 uren kreeg.

Drachten: onder invloed
Een 39-jarige inwoner van Drachten is zondag omstreeks 02.00 uur op De Drift aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 590 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 6 uren kreeg.

Harlingen: onder invloed
Een 38-jarige inwoner van Harlingen is zondag omstreeks 03.00 uur op de Noorderhaven aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 1020 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 13 uren kreeg. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Drachten: aanhouding fietsendiefstal
Een 23-jarige inwoner van Drachten is zondag om 03.30 uur aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. Een politiebeambte in burger zag hoe de verdachte op de Zuidkade het slot van een afgesloten fiets forceerde en hield de man daarop aan. De fiets bleek te zijn gestolen.

Dokkum: mishandeling
Zondag is omstreeks 04.00 uur een 26-jarige inwoner van Dokkum aangehouden, die er van wordt verdacht een 32-jarige inwoner van Damwoude met een bierglas te hebben verwond. De mishandeling vond plaats in een horecagelegenheid aan de Markt, toen de verdachte zonder duidelijke aanleiding het slachtoffer met een bierglas in zijn gezicht en arm verwondde. Deze werd daarbij dusdanig verwond, dat hij zich in het ziekenhuis in Dokkum moest laten behandelen. Op grond van zijn signalement kon korte tijd later de verdachte in datzelfde ziekenhuis worden aangehouden, waar hij zich liet behandelen voor een gebroken neus. Onbekend is nog hoe hij deze verwondingen had opgelopen. De verdachte verzette zich tegen zijn aanhouding, waarna hij geboeid naar het politiebureau werd overgebracht.

Drachten: eenzijdig ongeval
Een 21-jarige bromfietser uit Drachten is zondag om 04.30 uur gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de Eikesingel. De bromfietser was op een rotonde onderuit gegaan. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht, waar hij ter observatie werd opgenomen. Omdat vermoed wordt dat hij gedronken had werd hem een bloedproef afgenomen.

Wommels: onder invloed
Een 26-jarige inwoner van Wommles is zondag omstreeks 06.00 uur op de Westergoawei aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 765 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 9 uren kreeg. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Franeker: inbraak winkel
In de nacht van zaterdag op zondag werd ingebroken in een winkel aan de Dijkstraat. Men kwam het pand binnen door een deur te forceren, waarna de kassa werd opengebroken en een geldbedrag werd ontvreemd. De 29-jarige eigenaar uit Franeker deed aangifte.

Bolsward: bromfietsster gewond
Een 24-jarige bromfiestster uit Bolsward is bij een aanrijding om 11.30 uur op het Plantsoen gewond geraakt. De vrouw kreeg geen voorrang van een haar tegemoetkomende 71-jarige plaatsgenoot, die met zijn auto linksaf sloeg. De bromfietsster werd men onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht.

Bureau Communicatie: 058 8808272