PERSBERICHT

Stefan de Groot wint Landis Formule Ford op Zolder

Zolder (B), 19 augustus 2001. Op het circuit van Zolder in België is de zevende race van het Benelux-kampioenschap Landis Formule Ford verreden. De wedstrijd is tevens de zesde ronde van het NK. De zege ging naar Stefan de Groot, die de race van start tot finish leidde.
De Belg Olivier Muytjens greep de overwinning in de First Division, de klasse voor auto's van twee jaar en ouder.

Tijdens de enige kwalificatietraining werd de 'traditie' van het huidige seizoen dat Geva Racing met de pole position gaat strijken geen geweld aangedaan. Stefan de Groot, klassementsaanvoerder in zowel het NK als in de strijd om de Beneluxtitel, reed de snelste tijd. Hij werd gevolgd door zijn teamgenoot bij Geva Racing Tristan te Pas. Jaap van Lagen (Van Amersfoort Racing) kwalificeerde zich als derde, Van Lagen won de eerder dit seizoen verreden race op Zolder. De beide rijders van Van Kalmthout Racing Bas Schothorst en Xavier Maassen reden de vierde en vijfde trainingstijd.
In de First Division was de pole position voor de Belg Olivier Muytjens, voor klassementsaanvoerder Marijn van Kalmthout die al in de tweede ronde spinde en daarmee zijn concentratievermogen en zijn banden geweld aandeed. De hevige competitie in de First Division werd gedemonstreerd door Jurgen van Hover (derde), Jan-Paul van Dongen (vierde) en Jean-Pierre Verhoeven (vijfde), die qua rondetijd slechts 0,07 seconde van elkaar verwijderd waren!

De start van de race verliep heel hectisch. Zowel Tristan te Pas als Xavier Maassen kwamen erg slecht weg, KNAF Talent First-winnaar Ho-Pin Tung had juist een superstart en nam de tweede plaats in. Stefan de Groot lag de hele race op kop, al kostte een angstig moment hem bijna de zege. "Er lag opeens olie op de baan bij de chicane achter de pits, daardoor ging ik even van de baan. Gelukkig kon ik mijn race vervolgen", aldus de coureur die alweer zijn vijfde zege van het seizoen behaalde. Ho-Pin Tung kon zijn tweede plaats niet vasthouden, hij spinde en viel terug naar de uiteindelijke vierde plaats. De tweede plaats ging hierdoor naar zijn teamgenoot Jaap van Lagen, die bij de start derde lag.
Xavier Maassen reed een opmerkelijke inhaalrace, die hem van de vijftiende plaats in de eerste ronde uiteindelijk op de derde plaats deed belanden! Achter Ho-Pin Tung werd Michael Koel netjes vijfde, gevolgd door zijn teamgenoot Ferdinand Kool die de slotronden met een beschadigde auto moest doorkomen.

In de First Division leidde Olivier Muytjens van start tot finish. Muytjens eindigde op een prima negende plaats algemeen. Marijn van Kalmthout leek op weg naar de tweede plaats, maar hij strandde op een achterblijver in de A-klasse. Van Kalmthout bleef met zijn Van Diemen uit 1999 met één wiel in de grindbak steken en viel daardoor uit. De tweede plaats viel daardoor in de handen van de Belg Jurgen van Hover, op twee seconden gevolgd door de Zandvoortse coureur Jan-Paul van Dongen. Laatstgenoemde behaalde met zijn Mygale uit 1998 alweer zijn derde podiumplaats op rij op drie verschillende circuits (Assen, Zandvoort, Zolder).
Van Hover en Van Dongen waren lange tijd in een hevige strijd gewikkeld met Jean-Pierre Verhoeven en de Belgische routinier André van Hoof, die genoegen moesten nemen met de vierde en vijfde plaats. Verhoeven was zeer tevreden met dit resultaat. "Dit is mijn beste prestatie tot nu toe in de Landis Formule Ford!"

Volgende race: 25 augustus, Zolder (alleen meetellend voor het Benelux-kampioenschap)

Voor de redactie:
Meer informatie wordt u graag verstrekt door Marijn van Kalmthout, telefoon (06) 53 28 04 60

Uitslag zevende ronde Landis Formule Ford, 19 augustus 2001, Circuit van Zolder (B):

1.    Stefan de Groot                         Mygale 2001             12 ronden in 20:04.987