Gemeente Enschede

Van graan tot brood
Enschede, 14 augustus 2001

Vanaf zondag 19 augustus tot en met 16 september is de tentoonstelling `van graan tot brood' te bewonderen in het bezoekerscentrum het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark.
De afdeling Natuureducatie van de gemeente laat de bezoeker in deze tentoonstelling
de graankorrels volgen vanaf het akker tot in het brood. De entree van de tentoonstelling is gratis.

Granen op de plank
Mensen gebruiken granen al sinds voor de jaartelling. Haver, gerst en rogge waren in eerste instantie vooral in trek. Tot de eerste wereldoorlog werd in Nederland evenveel tarwebrood als roggebrood gegeten.
In veel meer producten dan brood zitten granen. Denk maar aan havermout, maïzena, macaroni, spaghetti, griesmeel en bier. Ook boekweit is een zeer oud gewas. Vooral op veengronden werd boekweit geteeld om `gruttenpap' van te kunnen bereiden. Andere granen groeiden niet goed op de veengronden. Nu wordt er nagenoeg geen boekweit meer geteeld in Nederland.
Met Columbus kwam de maïs vanuit Amerika naar Europa. In zuideuropese landen wordt maïs ook voor menselijke consumptie geteeld, maar in onze streek alleen als veevoergewas.
Het beste broodgraan is ongetwijfeld tarwe. De Nederlandse tarwe is van mindere kwaliteit en wordt voor een deel tot veevoer verwerkt. Ook gerst, haver en rogge worden voor het grootste deel tot veevoer verwerkt.

Pluis de muis
Voor kinderen is een opdrachtentocht in de tentoonstelling uitgezet. Op speelse wijze leren kinderen verschillende granen kennen en malen zelf meel. Met het gratis opdrachtenboekje van `Pluis de muis' zijn kinderen in de leeftijd van 8 tot 14 jaar al snel een uurtje bezig. Zondag 2 september kunnen ze bovendien hun eigen broodjes bakken. Bij het bezoekerscentrum het Lammerinkswönner is een oude leemoven nagebouwd. Deze zal 2 september gestookt worden, waarna de geur van ouderwets lekkere broodjes opgesnoven kan worden. Ook kunnen `stok'broodjes in een kampvuurtje zelf gebakken worden. Het vuur brandt de hele dag

Openingstijden en meer informatie
De tentoonstelling "Van graan tot brood" is vanaf 19 augustus tot en met 16 september in het bezoekerscentrum het Lammerinkswönner te bezichtigen op werkdagen van 8.30 tot 16 uur en op zondag van 11 tot 17 uur. De entree is gratis.
Bezoekerscentrum het Lammerinkswönner is bereikbaar via de ingang van het Ledeboerpark aan de Hengelosestraat in Enschede. Na 300 meter aan de rechterkant is het bezoekerscentrum.
Voor meer informatie over de tentoonstelling `Van graan tot brood' of over het broodbakken voor kinderen op zondag 2 september kunt u bellen met de afdeling Natuureducatie van de Bouw- en Milieudienst, telefoon 053 4351825.



naar boven