Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Zilver voor Nederlandse tweespannen

20/08/2001

Riesenbeck, 20 augustus 2001
Het Nederlandse team, bestaande uit Riny Rutjens, Gerard Leijten en Bennie Gosschalk, heeft de zilveren medaille behaald op het Wereldkampioenschap voor tweespannen in Riesenbeck. Riny Rutjens eindigde in het individuele klassement op de vierde plaats.
Regerend wereldkampioen Vilmos Lazar slaagde er in zijn titel te verlengen, en samen met zijn broer Zoltan en het derde teamlid Zoltan Nyul behaalde Hongarije opnieuw het teamgoud. Laatstgenoemde legde evenals in 1999 beslag op de individuele bronzen medaille. De zilveren medaille ging verrassend naar de jonge Portugese menner Frederico de Beck. Het Duitse team moest genoegen nemen met de bronzen medaille.

Rutjens ging het WK uitstekend van start met de derde plaats in de dressuur, maar kwam in de marathon niet goed uit de verf. Desondanks stond hij na beide onderdelen op de vierde plaats en werd zijn kans op een medaille na een fantastisch gereden vaardigheid (1,5 strafpunt voor tijdsoverschrijding) zeer groot. Maar de drie boven hem geklasseerde menners bleken over gelijke kwaliteiten te beschikken, waardoor er zich in de top vier geen wijzigingen meer voordeden. Gerard Leijten eindigde tijdens zijn eerste Wereldkampioenschap op een uitstekende negende plaats. Maakte Team Leijten in 1997 tijdens het WK in Riesenbeck nog deel uit van Team Rutjens, nu was het de beurt aan henzelf. Met de twaalfde plaats in dressuur en de zesde plaats in de marathon stond Gerard Leijten na beide onderdelen op de negende plaats. Helaas viel het balletje van de voorlaatste poort in de vaardigheid en kwam hij iets te laat over de finish, maar gelukkig had dit geen gevolgen voor zijn eindklassering.
Bennie Gosschalk, die ook zijn eerste Wereldkampioenschap reed, eindigde op de dertiende plaats in het individuele eindklassement. Gosschalk behaalde de 31e plaats in de dressuur en maakte zijn marathonreputatie waar door in dit onderdeel als zevende te eindigen. Hij wist van de 19e naar de 13e plaats te klimmen in het eindresultaat door een fantastisch gereden vaardigheidsproef, waarin hij alleen 2 strafpunten liet noteren voor tijdsoverschrijding.

Het Nederlandse team werd begeleid door chef d'equipe Marie de Ronde-Oudemans, veterinair Julius Peters en trainer Ijsbrand Chardon.