CDA

Gerda Verburg: Nu stoppen met Melkertbanen

"Er moet onmiddellijk gestopt worden met het scheppen van nieuwe Melkertbanen (die momenteel Instroom-Doorstroombanen heten) Dat levert 1,5 tot 2 miljard gulden op. De Melkertbanen die er al zijn moeten binnen een jaar worden afgebouwd. We moeten toe naar een effectiever en eenvoudiger arbeidsmarktinstrumentarium waarbij ook sancties worden getroffen als werklozen en trajectbemiddelaars zich niet aan de afspraken houden. Er moet actief worden ingespeeld op ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Scholing en omscholing zijn daarbij belangrijke instrumenten." Dit zegt CDA-Tweede Kamerlid Gerda Verburg in een reactie op het dit weekeinde uitgelekte rapport van topambtenaren over het arbeidsmarktbeleid van paars I en paars II.

Kunstbanen
Uit dit rapport - dat door de Kamer is gevraagd - blijkt dat de kosten om werklozen aan het werk te hebben sinds 1994 zijn verdubbeld tot 13 miljard: 11 miljard voor arbeidsmarkt en 2 miljard voor fiscale prikkels. Het aantal werklozen dat wordt bereikt is echter slechts met 13% gestegen tot 1,6 miljoen personen. Volgens de CDA-woordvoerder blijkt uit het rapport zonneklaar dat "het arbeidsmarktbeleid totaal verouderd is en achter de feiten aanloopt. Er zijn veel te veel regelingen en vraag en aanbod zijn niet op elkaar afgestemd." Uit het rapport blijkt dat de Instroom-Doorstroombanen juist niet tot doorstroming leiden. Omdat het om door de overheid gesubsidieerde banen gaat wordt doorstroming van de werkloze naar een baan juist belemmerd. Verburg: "Hier heeft het CDA al van meetaf aan in 1994 tegen gewaarschuwd. Wij hebben de Melkertbanen toen kunstbanen genoemd. Nu blijkt dat de Melkertbanen ook daadwerkelijk altijd kunstbanen zijn geweest." Verburg vindt het onbegrijpelijk dat paars II in 1998 in het regeerakkoord gewoon doorging met het op deze manier van scheppen van banen. "De Melkertbanen gingen toen Instroom-Doorstroombanen heten, maar verder veranderde er niets. De PvdA wilde er perse mee doorgaan terwijl de VVD zich een gevangene maakte van het regeerakkoord. Daarom begrijp ik de hoge toon van de VVD nu ook niet zo goed, deze partij heeft er in 1998 toch bijgezeten toen het regeerakkoord werd geschreven?" Het CDA wil dat het kabinet zich in een debat met de Kamer snel komt verantwoorden voor dit mislukte beleid.

Volgens Verburg heeft het CDA drie speerpunten in het arbeidsmarktbeleid: "Ten eerste een goede bemiddeling waarbij de vraag centraal staat. Werklozen en trajectbemiddelaars moeten zich aan de regels houden. Zoniet dan moeten er sancties worden opgelegd. In de tweede plaats moet de sociale werkvooziening voor mensen met een handicap overeind blijven. Ten derde moet doorgegaan worden met het verstrekken van loonkostensubsidies voor werkgevers en fiscale kortingen voor werknemers om de prikkel tot werken te vergroten."