Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Leidraad Operationele Prestaties

Een publicatie bij het onderwerp Brandweer en Rampenbestrijding 20 augustus 2001
Hulpverleningsregios en de daarin samenwerkende gemeenten en diensten kunnen in de Leidraad Operationele Prestaties een globale indicatie vinden van de hoeveelheid hulpverleners en eenheden die nodig zou zijn om bij rampen hulp te kunnen verlenen. De Leidraad bouwt voort op de Leidraad Maatramp, waarin een indicatie wordt gegeven van de aard en omvang van de hulpbehoefte tijdens rampen. Met de Leidraad Operationele Prestaties kan de vertaalslag worden gemaakt van die hulpbehoefte naar een indicatie van de inzetbehoefte. De nieuwe Leidraad geeft een indruk van het aantal politiemensen dat nodig zou zijn, van het aantal benodigde ambulances, het aantal brandweereenheden, het benodigde aantal voorlichters en diverse andere soorten hulpverleners. Daarbij wordt in de meeste gevallen tevens een gewenste reactietijd aangegeven, ook voor de leiding en coördinatie. De beide documenten dienen als hulpmiddel in de voorbereidingsfase van de rampenbestrijding.
Bij de Leidraad Operationele Prestaties hoort ook de brochure Leidraad Operationele Prestaties: de hoofdlijnen. In deze brochure kunnen bestuurders en functionarissen die betrokken zijn bij de regionale rampenbestrijding lezen:


* hoe beide leidraden zich precies tot elkaar verhouden;
* wat het doel en de beoogde eindresultaten zijn van de Leidraad Operationele Prestaties;

* de aard en omvang van de belangrijkste rampen die in de desbetreffende regio kunnen plaatsvinden;

* de benodigde operationele kwaliteit en capaciteit om te kunnen voorzien in de hulpbehoefte die bij dergelijke rampen naar verwachting optreedt;

* op welke wijze die resultaten op regionaal en landelijk niveau kunnen worden gebruikt;

* hoe de regio concreet met de Leidraad Operationele Prestaties aan de slag kan gaan;

* waar de regio terecht kan voor nadere informatie en ondersteuning.