Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

20 augustus 2001 Nr. 01/146

Werkgever verantwoordelijk voor keuring bij in gebruikname van drukapparatuur

Werkgevers worden zelf verantwoordelijk voor de verplichte keuring van drukhoudende apparatuur (stoomketels, lpg-tanks, installatieleidingen e.d.), voordat deze in gebruik worden genomen. Deze keuring moet worden verricht door een door de minister goedgekeurde keuringsinstantie. De arbeidsinspectie is verantwoordelijk voor de controle op de uitvoering van de keuring.

Dit blijkt uit de wijziging van het Besluit drukapparatuur, dat op 1 januari 2002 in werking treedt.

De keuring bij in gebruikname van de drukapparatuur richt zich onder andere op de beveiliging, de opstelling en de bereikbaarheid voor veilig gebruik en onderhoud van de apparatuur. Aan het drukapparaat zelf worden geen nieuwe eisen gesteld. Als het apparaat aan de eisen voldoet mag de gebruiker het in bedrijf nemen. De keuring van de druksystemen sluit aan bij de Europese richtlijn voor drukhoudende apparatuur.

De wijziging vindt plaats vanwege de openstelling van de markt voor meerdere keuringsinstellingen. Tot nog toe voerde de enige keuringsinstelling, het Stoomwezen, de keuringen bij in gebruikname standaard uit. Met de komst van de nieuwe keuringsinstellingen mogen gebruikers zelf kiezen van welke keuringsinstelling zij gebruik maken.


--------------------------------------------------------------------------------------------------De wijziging op het Besluit drukapparatuur is op 19 juli 2001 in de Staatscourant bekend gemaakt.