Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Milieufederatie tegen nieuw bedrijventerrein

Zaandam, 20 augustus 2001 - De Milieufederatie Noord-Holland heeft bij de gemeente Heerhugowaard bezwaar aangetekend tegen de voorgenomen uitbreiding van bedrijventerrein Zandhorst. De gemeente wil het bestaande bedrijventerrein gaan uitbreiden met 119 hectare. De Milieufederatie vreest dat er een overschot van bedrijventerreinen in de regio zal ontstaan.

In de provinciale nota 'Ruimte voor bedrijven" is berekend dat er tot en met 2015 in de HAL-regio een behoefte is aan 193 ha bedrijventerrein. Voor de planperiode tot 2010 is er een behoefte van nog geen 100 ha. Het bedrijventerrein de Boekelermeer bij Alkmaar voorziet reeds in deze behoefte. Naast Heerhugowaard heeft ook de gemeente Langedijk een bedrijventerrein (ongeveer 100 ha) gepland. De Milieufederatie concludeert dat de terreinen van Langedijk en Heerhugowaard dus niet nodig zijn.

Naast het overschot van bedrijventerrein dat zal ontstaan, zal het geplande bedrijventerrein 'De Vork' ook het laatste stukje open ruimte van de droogmakerij Heerhugowaard opvullen en zal het dorp 'De Noord' tegen het terrein aan komen te liggen. Daarbij komt dat voor een goede ontsluiting van het terrein een aantal bedrijven uitgekocht zal moeten worden. Deze bedrijven zullen vervolgens ergens anders weer een plek moeten vinden, extra ruimtebeslag dus.

De Milieufederatie heeft bovendien bezwaar aangetekend tegen het feit dat de gemeente Heerhugowaard verzuimd heeft een milieueffectrapportage (m.e.r.) op te stellen. Nu is er geen enkel zicht op de milieueffecten en alternatieven.

Einde persbericht

Voor meer informatie (