Gemeente Uithoorn

Waarom wordt de gratis grofvuil ophaalregeling beëindigd?

Vanaf 1 september a.s. verandert de regeling van het aan huis ophalen van grof huishoudelijk afval. Vanaf die datum wordt het grof huishoudelijk afval niet meer gratis aan huis opgehaald volgens het bekende schema uit de milieukalender.

De ophaalregelingen van het overige afval (duobakken, papiercontainers en takkendagen) blijven gewoon van toepassing. Dat geldt ook voor het gratis aan huis ophalen van klein chemisch afval (KCA) en klein wit- en bruingoed (WEB).

Vanaf 1 september wordt het grof huishoudelijk afval alleen nog maar tegen betaling aan huis opgehaald na afspraak met de Gemeentewinkel, tel. 513 111. De rekening van fl.25,- (¤11,34) wordt na het ophalen verzonden.
De meeste inwoners van Uithoorn hebben inmiddels thuis een brief ontvangen over deze nieuwe regeling.
Uit de reacties op deze brief blijkt dat men nog beter geïnformeerd wil worden over het waarom van deze nieuwe regeling. Vandaar deze toelichting.

Het gemeentelijk afvalstoffenbeleid richt zich op:
1. Het zoveel mogelijk voorkomen van afval

2. Het beperken van afval door vergaande gescheiden inzameling
3. Hergebruik van gedeelten van het huishoudelijke afval
Naast deze milieudoelstellingen zijn er ook financiële voordelen verbonden aan het goed scheiden van het (grof) huishoudelijk afval. Het aan huis opgehaalde grof afval gaat ongescheiden de wagen in. Als dergelijk afval ongescheiden naar de verbrandingsinstallatie zou gaan kost dat de gemeente veel geld. Bovendien gaan er dan ook diverse nog goed te gebruiken huisraad en grondstoffen verloren. De kosten van het verwerken van goed gescheiden afval zijn beduidend lager dan de kosten van het verbranden van afval.

Met de bouw en ingebruikname van het scheidingsdepot aan de Industrieweg krijgen de inwoners van Uithoorn en De Kwakel de mogelijkheid het grof huishoudelijk afval op relatief korte afstand van huis en op eenvoudige wijze gescheiden aan te bieden.

Door voor het ophalen van grof afval aan huis een bedrag te vragen willen we bereiken dat de inwoners van Uithoorn nadenken over hun afval en de verwijdering daarvan. De ervaring leert dat veel afval is te vermijden, bijvoorbeeld door slim inkopen van artikelen. En wat voor de een afval is kan door een ander vaak nog goed worden gebruikt. Daarom opent binnenkort het kringloopcentrum CERES zijn nieuwe gebouw direct naast het scheidingsdepot. Zo kan alles in een rit worden weggebracht.

Het gemeentelijke scheidingsdepot is te vinden aan de Industrieweg 29.

De openingstijden zijn:
Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 - 12.30 uur en van 13.00 - 16.30 uur. Op zaterdag van 9.00 - 16.30 uur. Op de woensdag, zondag en officiële feestdagen is het scheidingsdepot gesloten.

Afsluiting Irenebrug

In verband met herstelwerkzaamheden op/aan de Irenebrug zal de brug worden afgesloten in de nacht van zaterdag 25 augustus 2001 vanaf 20.00 uur tot en met zondag 26 augustus 2001 06.00 uur voor alle verkeer. De werkzaamheden betreffen het herstellen van het beweegbare deel van de brug. Met enige geluidsoverlast moet rekening worden gehouden. Gedurende deze periode is voor (brom)fietsers en voetgangers een pontje beschikbaar. Het pontje vaart vanaf de steiger onder de Irenebrug naar de overkant (kade bij voormalig Restaurant Ruimzicht). Voor het overige verkeer wordt met borden een omleidingsroute aangegeven.

De omleidingroute is als volgt:
Vanaf de kruising Legmeerdijk Noordzuidroute en Provinciale weg wordt het doorgaande verkeer naar Mijdrecht geleid via de N231. Daar wordt het verkeer verder geleid richting De Hoef via het einde van de Bloklandseweg.

De werkzaamheden worden in opdracht van de Provincie Noord-Holland uitgevoerd. Als u vragen heeft over de werkzaamheden kunt u bellen met de contactpersoon van de provincie Noord-Holland: G. Gerritsen (023-5.145.180) of (H. Blankendaal) 075-6.467.646

Werkzaamheden N201

De werkzaamheden aan de N201 zijn al enige tijd gaande. Op de gemeentepagina kunt u daarover regelmatig lezen. Vorige week is begonnen met het verhoogd aanleggen van het fietspad langs de N201 ter hoogte van de Christinalaan/Adm. Van Ghentlaan. Deze verhoging komt de veiligheid van de fietsers ten goede. Zij zullen daardoor eerder worden opgemerkt door automobilisten die ter plaatse de N201 op- of afrijden.

Gemeente en AGV verbeteren waterkwaliteit in Uithoorn De gemeente Uithoorn en het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) gaan de komende jaren in Uithoorn en De Kwakel de kwaliteit van het water in de sloten en vijvers verbeteren. De waterkwaliteit is nu nog niet overal goed. De gemeente en AGV dragen samen de kosten van de verbeteringen.

Stapstenen
De eerste maatregelen om het water te verbeteren worden in de laatste week van augustus getroffen bij "de Stapstenen" in De Legmeer. De stuw daar is verouderd en werkt daardoor niet goed meer. Ook hoopt zwerfvuil zich op bij de stuw. Deze problemen lossen Uithoorn en AGV samen op. Daarnaast wordt een natuurvriendelijke oever aangelegd, met bloemrijk riet.
Andere wijken waar de gemeente en AGV aan het werk gaan zijn: Industriegebied, Oude Dorp, Thamerdal, Zijdelwaard en De Kwakel.

Maatregelen
Op elke locatie wordt gekeken wat de beste oplossing is, bijvoorbeeld het automatiseren van een stuw of het aanpassen van een duiker. Maar ook andere oplossingen zijn mogelijk, bijvoorbeeld: o aanleg van een groter riool of extra ruimte voor tijdelijke opslag van regenwater;
o afvoer van schoon regenwater niet door het riool; o verbreding van een watergang;
o aanleg van natuurvriendelijke oevers.

De natuurvriendelijke oevers spelen een belangrijke rol, zoals ook staat in het Groenbeleidsplan van de gemeente. Een natuurvriendelijke oever kan stijgend water opvangen en ook waterzuiverend werken. Daarnaast biedt zo'n oever ook meer plaats aan planten en dieren.

Waarom
Nieuwe landelijke regelgeving is gericht op bescherming en verbetering van de kwaliteit van het water in sloten, plassen en meren: het zogeheten oppervlaktewater. Gemeenten moeten zorgen dat minder ongezuiverd rioolwater in het oppervlaktewater kan komen, bijvoorbeeld door het aantal overstorten te verminderen. Dit heet 'basisinspanning' en de kosten hiervoor dragen de gemeenten zelf. Voor Uithoorn is dat zo'n twintig miljoen gulden.

Als aanvullende maatregelen nodig zijn om de waterkwaliteit te verbeteren, heet dat 'waterkwaliteitsspoor'. De kosten hiervoor draagt AGV. Aanvullende maatregelen kunnen betrekking hebben op de riolering, maar ook op verbetering van de doorspoeling van het oppervlaktewater en vergroting van de hoeveelheid water dat daarin terecht kan komen. AGV denkt hieraan de komende vijf jaar ongeveer vijf miljoen gulden uit te geven.

De Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR) verzorgt de uitvoerende taken van het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht.

Nadere informatie over dit bericht kunt u krijgen van Anneke Wegman, gemeente Uithoorn, telefoon 0297 51 32 27 en Roland Sluijter, DWR, telefoon 035 647 76 16 of de perstelefoon van DWR, 06 510 520 26