Politiebericht Friesland: Friesland 20-08-2001
Politieberichten van 19/8 (13.00 uur) t/m 20/8 (07.00 uur)

Leeuwarden: mishandeling
Zondagmiddag deed een 30-jarige voetballer van de sportclub Cambuur aangifte van mishandeling. De speler was tijdens de wedstrijd Cambuur Haarlem in de 2e helft door een speler van Haarlem gelagen. Hij liep een bloedende wond op boven zijn oog, die door de clubarts is gehecht. De speler van Haarlem moet nog worden gehoord.

Kollum: verdrinking
Zondag omstreeks 09.55 trof een 36-jarige inwoonster van Kollum, tijdens het uitlaten van haar hond, in een sloot voor de begraafplaats aan de Wolderinghstraat, het stoffelijk overschot aan van een man. De man, een 66-jarige inwoner van Kollum, bleek door verdrinking om het leven te zijn gekomen. Het stoffelijk overschot is uit het water gehaald en overgebracht naar de aula. Van een misdrijf is geen sprake.

Warten: aanrijding met gewonde
Zondag omstreeks 10.20 uur vond op de Rounwei een eenzijdig ongeval plaats. Een motorrijder, een 36-jarige inwoner van Siegerswoude, reed ongeveer 70/80 kilometer per uur en ging door nog onverklaarbare oorzaak met zijn motor onderruit. Hij raakte een boom en kwam iets verderop tot stilstand. De bestuurder werd overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden en aldaar bleek dat hij een klaplong en een fractuur aan de elleboog had opgelopen.

Berlikum: aanrijding met gewonde
Zondag omstreeks 16.30 uur vond op de weg tussen Berlikum en Beetgum een aanrijding plaats tussen een motor en een fiets. De fietsster, een 15-jarige meisje uit Berlikum, was vanaf het fietspad plotseling de weg overgestoken en had daarbij een motor, bestuurd door een 28-jarige inwoner van Berlikum, over het hoofd gezien. De motorrijder botste tegen de fietsster aan. Het meisje werd gewond overgebracht naar het MCL-Zuid. De motorrijder werd daar ook heengebracht, doch deze kon na behandeling weer naar huis.

Frieschepalen: aanrijding met gewonden
Zondag omstreeks 17.20 uur vond vlak voor de kruising Boerestreek Tolheksloane - `t Tolhek een aanrijding plaats tussen een personenauto en een bestelauto. De bestuurder van de bestelauto, een 20-jarige inwoner van Surhuisterveen, reed over de Boerestreek en wilde op de kruising linksaf slaan. Vlak voor de kruising ging hij naar links en kwam daarbij op de weghelft voor het tegemoetkomende verkeer. Op deze weghelft kwam hij frontaal in botsing met een personenauto, die bestuurd werd door een 33-jarige inwoner van Oudega(Sm). Na de aanrijding kwamen beide voertuigen in de sloot naast de weg tot stilstand. De bestuurder van de bestelauto droeg geen gordel en werd gewond o.a. aan zijn hoofd. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De bestuurder van de personenauto en zijn bij hem inzittende kinderen, een meisje van 5 jaar en een jongen van 7 jaar, droegen de gordels wel en zij werden lichtgewond en konden na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis.

Leeuwarden: brand woning
Zondag omstreeks 20.30 uur was brand uitgebroken in een woning aan de Hobbemastraat. Een wasdroger maakte sluiting, waardoor een begin van brand was ontstaan. De brand werd door de bewoner, een 31-jarige man, ontdekt. De brandweer heeft het vuur geblust. De woning liep forse rookschade op.

Joure: geheime zender
Zondag omstreeks 20.30 uur werd op het Stjoerboard in samenwerking met de radiocontroledienst een geheime zender het zwijgen opgelegd. De geheime zender zond uit onder de naam `De Vrije Vogel` en werd bediend door een 27-jarige inwoner van Joure. De zender met bijbehorende apparatuur werd in beslag genomen en tegen de Jouster werd proces-verbaal opgemaakt.

Bergum: inbraak kantine
Zondag tussen 16.00 en 20.00 uur werd ingebroken in de kantine van de voetbalvereniging `BCV` aan de Burgemeester Bothenius Lohmanlaan. Door vernieling van een ruit was men de kantine binnengekomen. Uit de kantine werden sigaretten, shag en een klein geldbedrag, weggenomen. Een lid van de voetbalvereniging, een 55-jarige inwoner van Burgum, heeft aangifte gedaan.

Sneek: bedreiging
Zondag omstreeks 19.00 uur kwam er een melding binnen dat op de Eeltje Halbertsmastraat een jongeman zou lopen te dreigen met een mes. Ter plaatse een aantal mensen op straat aangetroffen. Wat er zich nu precies heeft afgespeeld en waardoor de ruzie is ontstaan, werd niet duidelijk. Ook de bedreiging met een mes kwam niet uit de verf. De jongeman, een 21-jarige inwoner van Sneek, stond te schreeuwen en te tieren. Hij wilde niet luisteren en werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Drachten: onder invloed
Zaterdag omstreeks 23.30 uur werd op de Zuidkade een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 33-jarige inwoner van Drachten, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 335 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Sloten: onder invloed
Maandag omstreeks 01.10 uur werd op de Rondweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 23-jarige inwoner van Scharsterbrug, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 455 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Joure: onder invloed
Maandag omstreeks 02.05 uur zag een patrouille een personenauto rijden over de Rijksweg A6 onder Joure. De bestuurder van deze wagen reed slingerend en had zo nu en dan de gehele rijstrook nodig. De auto met bestuurder aan de kant gezet. De bestuurder, een 25-jarige inwoner van Heeg, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 570 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 6 uren.

Leeuwarden: brand container
Zondag omstreeks 19.30 uur zag een 52-jarige inwoner van Leeuwarden, dat een vuilniscontainer in de brand stond nabij de deur van de berging van de voetbalvereniging `Rood Geel` aan het Kalverdijkje. De man heeft het deksel van de container dichtgegooid en daarna de container weggeduwd en de brandweer gewaarschuwd. Hierdoor kon erger worden voorkomen en bleef de schade beperkt tot een beschadigde deur. Hoe de brand in de container is ontstaan, is nog niet duidelijk.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272