Voedingscentrum
Turkse helva besmet met salmonella
20 augustus

Een aantal merken van het Turkse broodbeleg helva is besmet met salmonella. De Keuringsdienst van Waren heeft bekend gemaakt dat deze besmette producten wereldwijd verkocht worden. Ook in Nederland. Door deze producten te eten, heeft u risico op een voedsel-infectie die buikkramp, diarree, misselijkheid, koorts en daardoor uitdroging kan veroorzaken. Om het risico van een salmonella-besmetting te voorkomen, adviseert het Voedingscentrum de besmette en verdachte helva-producten niet te eten en weg te gooien.

Helva is een zoete pasta op basis van sesamzaad dat als broodbeleg gegeten wordt. Het wordt ook wel aangeduid als halva of halwa. Ook in Nederland worden enkele partijen helva verkocht waarin salmonella-besmetting is aangetroffen. Het gaat om:


- GULSAN Kakaolou, tahin Helvasi - 2500 gram zonder productiedatum of tht-datum

- SERA helva kakaolu Korhan- 350 g, productiedatum 01/2001, tht
01/2002

- CHLOURA PLAINS halawa extra-500 g, productiedatum 12/2000, tht 12/2002 (Libanees product)
Het Voedingscentrum raadt u aan deze producten niet te eten en weg te gooien.

De Keuringsdienst van Waren meldt dat nog meer partijen helva verdacht zijn van salmonella-besmetting. Deze zijn nog niet op de Nederlandse markt aangetroffen. Als u Turkse helva in huis heeft van een ander merk of een andere partij, kunt u bij de Keuringsdienst van Waren informeren of het veilig is deze helva te eten. Bij twijfel is het advies: niet eten en weggooien. De Keurinsdienst van Waren heeft voor dit soort zaken een gratis, 24 uur per dag beschikbaar meldingsnummer: 0800 0488

Wat is salmonella?
Salmonella is een veel voorkomende bacterie die leidt tot voedselinfectie. De bacterie komt veel voor in dieren, vooral pluimvee en varkens. De bacterie leeft in principe in de darm van deze dieren maar kan via de ontlasting bijna overal voorkomen. Ook mensen kunnen drager zijn en bij onvoldoende hygiëne de besmetting overdragen op levensmiddelen. Als mensen met salmonella besmet voedsel eten, kunnen zij een salmonella-besmetting oplopen.

De gevolgen van een besmetting
Als mensen besmet worden met salmonella worden de symptomen meestal binnen 12 en 36 uur zichtbaar. De symptomen zijn: diarree, buikpijn, lichte koorts, misselijkheid en overgeven. Bij de meeste mensen houdt dit 2 tot 3 dagen aan. Daarna kan men nog maanden lang drager zijn van de salmonella. Het gebruik van antibiotica heeft geen positieve invloed op het verloop van de ziekte.
Bij een besmetting met salmonella is het nog niet zeker of je er ziek van wordt. Een heel lichte besmetting kan het lichaam opvangen. Of iemand ziek wordt, verschilt van persoon tot persoon. Mensen met verminderde weerstand zijn veel gevoeliger voor een salmonellabesmetting. Daarbij gaat het om heel jonge kinderen, zwangeren, hoogbejaarden en mensen die lijden aan een ziekte die hun weerstand vermindert. Het gevaar voor deze mensen is dat de ziekteverschijnselen leiden tot een vochttekort. Zon vochttekort kan zonder medische begeleiding levensbedreigend worden. Het is daarom belangrijk erg voorzichtig te zijn met producten die een salmonella-besmetting kunnen veroorzaken.

Meer voedingsnieuws