Apple Benelux

Macs Add a Touch of Glass

In het hart van het North York Moors National Park in Noord-Engeland ligt het schilderachtige dorpje Rosedale Abbey. Hoewel het een idyllische plek is om te wonen, kunnen de strenge winters, die het dorp nog geen eeuw geleden soms maandenlang geheel van de buitenwereld konden afsluiten, ook vandaag de dag nog zorgen voor ernstige communicatie- en transportproblemen.

Niet de meest voor de hand liggende vestigingsplaats dus voor een bedrijf dat zijn producten over de hele wereld exporteert. De zaak van glasmakers Stephen Gillies en Kate Jones is echter uitermate succesvol en dit is mede te danken aan de technologie van Apple.

We couldn't possibly run a business from a place like this without our Mac

Stephen en Kate ontmoetten elkaar 11 jaar geleden op het Stourbridge College of Art, waar hij glasbewerking en zij Schone Kunsten studeerde. Na hun studie zetten ze hun praktijkopleiding voort in verschillende ateliers in het buitenland, waaronder de beroemde Baldwin Guggisberg-studio in Zwitserland, waar ze samenwerkten met een van de bekendste nog levende glasmakers, Dale Chihuly.

Tall green and yellow vase

Stephen en Kate begonnen hun eigen atelier "Gillies Jones Glass" in 1995 in Rosedale Abbey en hebben sindsdien internationale faam verworven. Het gros van hun artikelen bestaat uit functioneel maar prachtig vormgegeven glaswerk, zoals wijnglazen en vazen, maar hun specialiteit zijn schitterende en unieke creaties die worden gemaakt met behulp van een Scandinavische techniek die "overlay" wordt genoemd.

De opdrachten komen binnen van over de hele wereld en zijn afkomstig van zowel particulieren als grote ondernemingen, zoals de Conran Design Group en de winkel van het Victoria and Albert Museum in Londen. De winkel stelt zich ten doel jonge veelbelovende Britse handwerkslieden te ondersteunen, en plaatste in het kader daarvan onlangs een grote bestelling voor een serie borden en kommen. Production Flowchart

"Onze omgeving vormt een geweldige inspiratiebron, maar zonder onze Macintosh zouden we ons bedrijf vanaf deze locatie nooit draaiende kunnen houden", aldus Kate, die haar enthousiasme over haar Bondi Blue iMac niet onder stoelen of banken steekt. "Ik heb nog nooit een computercursus gevolgd, maar werken met deze computer is zo eenvoudig dat dat ook niet nodig is. Ik heb altijd met Apple computers gewerkt en ben van plan dat zo te houden."

"Wanneer je zo afgelegen woont als wij, is het van essentieel belang dat je beschikt over een communicatiemiddel waarop je altijd kunt bouwen, en dat is bij de iMac zeker het geval. Voor onze wereldwijde contacten maken we veel gebruik van e-mail en ons communicatiecentrum is de iMac. Voor het gewone administratieve werk, zoals factureren, boekhouden en dergelijke, gebruiken we een oud beestje dat we al een jaar of zes, zeven hebben: een Performa 475 met Mind Your Own Business
-programmatuur."

Photoshop Box Kate gebruikt Adobe Photoshop op de iMac voor het maken van presentaties voor mogelijke klanten. "Als voorproefje voor de klant kan ik een collage samenstellen in de hoop er een opdracht uit te slepen. Dit gaat snel, eenvoudig en efficiënt. Vervolgens stuur ik de presentatie op per e-mail, of ik druk alles af en stuur het per post, al naar gelang de wensen van de klant."

Een andere voorziening van de iMac waar Kate niet zonder kan, is ColorSync, ColorSync de industriestandaard technologie voor kleurenbeheer waarmee het Mac OS standaard is uitgerust. Dankzij ColorSync wordt de consistentie van de kleurenweergave in een project van begin tot einde gegarandeerd.

"Kleuren spelen een zeer belangrijke rol in ons werk," aldus Kate. "Op de Macintosh worden kleuren weergegeven met professionele nauwkeurigheid zonder dat je daar als gebruiker iets voor hoeft te doen. Voor ons telt alleen het eindresultaat en dat is elke keer weer even overtuigend."

De iMac wordt behalve voor de marketing ook gebruikt als hulpmiddel bij het ontwerpen van glascreaties.

"In ons werk draait alles om kleur en licht, en we zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om onze technische en creatieve grenzen te verleggen. De Macintosh speelt hierbij een unieke rol", aldus Kate. "Ik kan bijvoorbeeld een foto van een bestaand stuk scannen en vervolgens met het beeld spelen. Zo kan ik de kleuren in de afbeelding veranderen en zelfs de vorm wijzigen, zodat er een nieuw patroon ontstaat dat we als uitgangspunt voor een nieuwe creatie kunnen gebruiken. Op deze manier beschik ik over een enorme flexibiliteit bij het ontwerpen. De Macintosh is een geweldig instrument voor een kunstenaar, omdat hij je volledige visuele vrijheid geeft."

Our work is all about colour and light...

Bekijk meer werk van Gillies Jones Glass op: www.gilliesjonesglass.com