EVD

Zakenreis Voedingsmiddelentechnologie naar Argentinië (en evt. Brazilië),
20 t/m 25 augustus 2001

De EVD organiseert in samenwerking met de branchevereniging FME/CWM en het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij van 20 t/m 25 augustus 2001 een collectieve zakenreis naar Argentinië voor bedrijven uit de voedingsmiddelen- en voedingsmiddelentechnologiesector. Er bestaat de mogelijkheid voor een aansluitend bezoek aan Brazilië. De zakenreis is gericht op matchmaking met potentiële Argentijnse (en eventueel Braziliaanse) zakenpartners en vindt gedeeltelijk plaats tijdens de vakbeurs SIAL/IPA Mercosur, die van 21 t/m 24 augustus in Buenos Aires gehouden wordt. Ook u kunt zich voor deze reis inschrijven.

Mercosur
De economische ontwikkelingen in de Mercosur verlopen positief. Het effect van de devaluatie van de Real in Brazilië heeft gunstig uitgepakt voor de Mercosur in zijn geheel en voor Brazilië in het bijzonder. Voor Argentinië betekende het echter dat de concurrentiepositie enigszins verslechterde, omdat Argentinië zijn munt koppelt aan de dollar en derhalve geen devaluatie (noch inflatie) kent. Met een inkomen per hoofd van de bevolking van ca. 7.500 US$ (of zo u wilt Argentijnse Peso) is Argentinië echter wel een belangrijke koopkrachtige markt in de Mercosur (en Zuid Amerika).

Argentinië
De openstelling van de Argentijnse economie voor buitenlandse concurrentie sinds 1991 biedt goede mogelijkheden voor de toelevering van machines voor productie en verpakking van voedingsmiddelen. Een groot deel van de Argentijnse industriële productie is gebaseerd op verwerking van agrarische producten en meer dan de helft van de totale uitvoer van Argentinië bestaat uit al dan niet bewerkte agrarische producten. De Argentijnse agro-verwerkende industrie dient echter alle zeilen bij te zetten om de concurrentie het hoofd te bieden en zal moeten investeren in het efficiënter verwerken van landbouwproducten. Met name op het gebied van de toegevoegde waarde zal de industrie haar concurrentiepositie verder moeten opbouwen.

Ondanks huidige monetaire problemen blijft Argentinië een groeimarkt voor machines t.b.v. de voedingsmiddelenindustrie. De trend voor de middellange en lange termijn ziet er gunstig uit voor export en investeringsmogelijkheden.

Brazilië
De ontwikkelingen binnen de Braziliaanse landbouwsector zijn veelbelovend voor Nederlandse bedrijven, met name voor die bedrijven die actief zijn op het gebied van de toelevering aan de zuivelkolom, de vleeskolom (met name varkens en pluimvee), de tuinbouwkolom alsmede machines en installaties voor de voedingsmiddelenindustrie. De voedings- en genotmiddelenindustrie is goed ontwikkeld en groeide in 1999 met 3,3 procent.
Brazilië heeft een grote thuismarkt met 160 miljoen potentiële consumenten. Sinds de introductie van het Plan Real is de koopkracht en het aantal koopkrachtigen sterk toegenomen. Echter, de consumptie van producten als varkensvlees, zuivel, groenten en fruit kan nog substantieel toenemen bij voortgaande economische groei. In dit opzicht is Brazilië een typische groeimarkt.

Lees ook het artikel 'Crisis deert voedingsindustrie Argentinië'. U kunt verder het marktrapport 'De Argentijnse markt voor machines voor productie en verpakking van voedingsmiddelen' schriftelijk aanvragen bij de EVD, Postbus 20105, 2500 EC Den Haag, fax: 070-3796339, e-mail: vo@evd.nl. Het rapport kost 50 gulden.
SIAL/IPA Mercosur te Buenos Aires

Online aanmelden - Activiteiten EVD