CBS

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht
PB01-184
21 augustus 2001
9.30 uur Omzetgroei horeca loopt verder terug

De omzet van de horeca is in het tweede kwartaal van 2001 5,5 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Over de eerste zes maanden van dit jaar is de groei 5,7 procent. Over geheel 2000 werd nog een groei van 6,8 procent gemeten. In de horeca is sprake van sterk oplopende prijzen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet bij de cafetaria's en de cafés zelfs is afgenomen.

Volumedaling cafetaria's

De omzet van de cafetaria's, inclusief snackbars, lunchrooms en fastfood restaurants, is in het tweede kwartaal van 2001 met 2 procent gestegen. Mede ten gevolge van de BTW-verhoging zijn de prijzen in deze periode met 6 procent toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. Per saldo is het omzetvolume in deze branche met 3,8 procent gedaald. Voor heel 2000 was er voor de cafetaria's nog sprake van een volumetoename van 1,9 procent.

Cafés ook in de min

Naast de cafetaria's hebben ook de cafés hun voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet zien dalen. De omzet is in het tweede kwartaal gestegen met 7,6 procent, terwijl de prijsstijging 8,3 procent bedraagt. In geheel 2000 steeg de omzet eveneens met ruim 7 procent, maar was de prijsstijging met 3,3 procent beduidend minder hoog. CBS-Persdienst

Postbus 4000 Omzetgroei hotels neemt af 2270 JM Voorburg
tel. (070) 337 58 16 Na een omzetstijging van 10,1 procent in 2000, viel de groei in de fax (070) 337 59 71
E-mail: eerste helft van dit jaar bij de hotels, inclusief de pensions en persdienst@cbs.nl conferentieoorden, terug naar 5,4 procent. Dit gebeurde vooral dankzij de trage omzetgroei van 4,3 procent in het tweede kwartaal van dit jaar.

Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken

CBS Persbericht PB01-184 pagina 1 van 3




Omzet restaurants stijgt

Restaurants hebben in het tweede kwartaal van dit jaar 6,9 procent meer omgezet dan in dezelfde periode van vorig jaar. Deze omzetontwikkeling is ook hoger dan die in de twee voorafgaande kwartalen. Deze stijging van de omzet werd voor een groot deel veroorzaakt door een prijsstijging die in het tweede kwartaal tot 4,6 procent opliep. Na correctie voor deze prijsstijging resteert een reële omzetgroei van 2,2 procent in het tweede kwartaal.

Technische toelichting
De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de overeenkomstige periode in het voorgaand jaar. De cijfers hebben uitsluitend betrekking op hotels, restaurants, cafetaria's (inclusief snackbars en fastfood restaurants e.d.) en cafés. De kantines, catering, kampeerbedrijven, vakantiehuisjes en bungalowparken maken geen deel uit van deze cijfers.