Het Nederlandse Rode Kruis

21 Augustus 2001

Rode Kruis waarschuwt voor hongersnood in Tajikistan

De bevolking van Tajikistan wordt bedreigd door een enorme hongersnood, waarschuwt het Rode Kruis. Ongeveer een miljoen mensen heeft dringend voedselhulp nodig om de winter te overleven. Twee jaar van extreme droogte en een verwaarloosd irrigatiesysteem hebben een graantekort van 341.000 ton doen ontstaan.

"We hebben kinderen zien graven in rattenholen, op zoek naar het graan dat ratten voor de winter verzamelen", aldus Roger Bracke, die recent een veldmissie van het Rode Kruis naar Tajistan leidde. "Soms duurt het twee dagen voordat de kinderen genoeg graan hebben gevonden om hun familie een paar dagen voor de hongerdood te behoeden."

De graanoogst van dit jaar is 15 procent lager dan die van vorig jaar, terwijl de oogst in 2000 al zo desastreus was dat de armste bevolkingsgroepen al hun bezittingen moesten verkopen om aan voedsel te komen. Mensen verkochten zelfs de deuren, ramen en daken van hun huizen. Het voedseltekort van dit jaar heeft al geleid tot vele gevallen van bloedarmoede en chronische ondervoeding, vooral bij kinderen.

Om de problemen het hoofd te kunnen bieden, roept het Rode Kruis donoren op bij te dragen aan een hulpprogramma dat bijna 9,5 miljoen gulden kost. Het programma omvat voedselhulp voor 130.000 mensen in zeven districten in het noorden en zuiden van Tajikistan. Bovendien voorziet het Rode-Kruisprogramma in het verbeteren van de water- en sanitatievoorzieningen in de zeven districten, opdat particulieren en boeren meer water tot hun beshcikking hebben. Door de droogte zijn mensen gedwongen verontreinigde waterbronnen te gebruiken. Slehts 35 procent van de plattelandsbevolking heeft toegang tot schoon drinkwater. Diarree is in Tajikistan een van de hoofdoorzaken van kindersterfte en het belangrijkste ziektebeeld onder volwassenen. Ziektes als tyfus en tubercolose slaan om zich heen.

Djura Inomzoda, president van het Rode Kruis in Tajikistan: "Vorig jaar hebben we ook om hulp gevraagd, maar het antwoord van de internationale donoren was absoluut omvoldoende. De mensen hier leven met de rug tegen de muur. We kunnen - en moeten - dit lijden stoppen." Het is bijna tien jaar geleden dat Tajikistan, de armste van de voormalige Sovjetrepublieken, onafhankelijk werd. Het land overleefde een burgeroorlog van vijf jaar maar kent intussen een failliete economie. Alleen grote investeringen en structurele hulp kunnen ervoor zorgen dat het land de overgang van een centraal geleide economie naar een markeconomie kan maken, opdat het in staat is de bevolking in de toekomst te voeden.