Bedrijfschap Horeca en Catering

Terug Zoetermeer, 21 augustus 2001
Persbericht , afd. Communicatie, tel. (079) 368 07 19 wel prijsverhoging, geen volumegroei

Omzetstijging horeca 5,5%

Omzet 2e kwartaal 2001

De horecaomzet steeg in het tweede kwartaal van dit jaar met 5,5% ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar. Deze toename is het gevolg van prijsverhogingen, volumegroei was er niet. Vergeleken met vorig jaar was zowel het aantal buitenlandse als Nederlandse gasten in de horeca minder. Dat heeft verschillende oorzaken. Vooral hotels en cafés profiteerden vorig jaar van de vele buitenlandse bezoekers tijdens het EK-voetbal. Een vergelijkbare toeristentrekker heeft ons land dit jaar niet. Bovendien zorgde de MKZ-crisis dit voorjaar voor minder horecabezoek. Dit was vooral het geval in Gelderland en Overijssel, waar tal van evenementen werden afgelast. Ook veel Duitse bezoekers meden Nederland. Tot slot zal de tegenvallende economische groei doorwerken in zakelijke bestedingen in de horeca. In vergelijking met de recessie van tien jaar geleden staat de economie er echter beter voor en is verdere daling van horecabezoek niet waarschijnlijk.

De prijsverhogingen waren nodig om de gestegen kosten van inkoop, lonen, energie en diverse vaste lasten op te vangen. De ontwikkeling van de inkoopprijzen in het tweede halfjaar, met name een herstel van de vleesprijzen, zal grotendeels bepalen of de sector dit jaar een winstgroei kent.

In de restaurantsector groeiden niet alleen de bestedingen. Het aantal restaurants is ook toegenomen, met name restaurants met een buitenlandse keuken.
In de fastfoodsector en bij de drankverstrekkers daalde het aantal bedrijven en in de hotellerie is het kameraanbod uitgebreid ten opzichte van vorig jaar.

Bovenstaande ontwikkelingen en achtergrondgegevens zijn opgenomen in de Barometer die het bedrijfschap Horeca en Catering in samenwerking met het CBS uitbrengt.

Bedrijvenaanbod in kaart gebracht
Het aantal bedrijven in de horeca en catering is tussen medio 2000 en medio 2001 met 0,2 procent gedaald tot 45.589. In Flevoland bleek de groei het grootst (+3,8%). In deze provincie lijkt sprake van een kleine inhaalslag. Het aantal horeca- en cateringbedrijven per 10.000 inwoners blijft echter nog ver achter bij alle andere provincies in Nederland. In Gelderland daalde het aantal bedrijven het meest (-1,1%).
De spreiding van de bedrijven in de horeca en catering is in Nederland verre van gelijk. Per 10.000 inwoners is het aantal bedrijven het hoogst in het zuiden en het laagst in het oosten. De hoge dichtheid in het zuiden wordt vooral veroorzaakt door de vele cafés en cafetaria's. Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat het verschil met de rest van Nederland langzaam minder wordt. De gecaterde bedrijfsrestaurants bevinden zich relatief veel in het westen van Nederland.

De schaalvergroting in de horeca zet door. Zowel de gemiddelde verkoopoppervlakte van de bedrijven, als de gemiddelde logiescapaciteit zijn het afgelopen jaar verder toegenomen. In de recent verschenen publicatie Horeca in Cijfers 2001 is het bedrijvenaanbod tot op gemeentelijk niveau uitgewerkt.

Meer informatie over beide producten vindt u onder Feiten en Cijfers op www.bedr-horeca.nl

Bijlage:

- Tabel omzetontwikkeling horeca, catering en recreatie 2e kwartaal 2001 t.o.v. 2000. download het pdf-bestand

- Aantal horecabedrijven, groei en dichtheid per 10.000 inwoners voor de provincies en de grote steden per provincie download het pdf-bestand