Terug Zoetermeer, 21 augustus 2001
Persbericht , afd. Communicatie, tel. (079) 368 07 19
wel prijsverhoging, geen volumegroei
Omzetstijging horeca 5,5%
Omzet 2e kwartaal 2001
De horecaomzet steeg in het tweede kwartaal van dit jaar met 5,5% ten
opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar. Deze toename is het
gevolg van prijsverhogingen, volumegroei was er niet. Vergeleken met
vorig jaar was zowel het aantal buitenlandse als Nederlandse gasten in
de horeca minder. Dat heeft verschillende oorzaken. Vooral hotels en
cafés profiteerden vorig jaar van de vele buitenlandse bezoekers
tijdens het EK-voetbal. Een vergelijkbare toeristentrekker heeft ons
land dit jaar niet. Bovendien zorgde de MKZ-crisis dit voorjaar voor
minder horecabezoek. Dit was vooral het geval in Gelderland en
Overijssel, waar tal van evenementen werden afgelast. Ook veel Duitse
bezoekers meden Nederland. Tot slot zal de tegenvallende economische
groei doorwerken in zakelijke bestedingen in de horeca. In
vergelijking met de recessie van tien jaar geleden staat de economie
er echter beter voor en is verdere daling van horecabezoek niet
waarschijnlijk.
De prijsverhogingen waren nodig om de gestegen kosten van inkoop,
lonen, energie en diverse vaste lasten op te vangen. De ontwikkeling
van de inkoopprijzen in het tweede halfjaar, met name een herstel van
de vleesprijzen, zal grotendeels bepalen of de sector dit jaar een
winstgroei kent.
In de restaurantsector groeiden niet alleen de bestedingen. Het aantal
restaurants is ook toegenomen, met name restaurants met een
buitenlandse keuken.
In de fastfoodsector en bij de drankverstrekkers daalde het aantal
bedrijven en in de hotellerie is het kameraanbod uitgebreid ten
opzichte van vorig jaar.
Bovenstaande ontwikkelingen en achtergrondgegevens zijn opgenomen in
de Barometer die het bedrijfschap Horeca en Catering in samenwerking
met het CBS uitbrengt.
Bedrijvenaanbod in kaart gebracht
Het aantal bedrijven in de horeca en catering is tussen medio 2000 en
medio 2001 met 0,2 procent gedaald tot 45.589. In Flevoland bleek de
groei het grootst (+3,8%). In deze provincie lijkt sprake van een
kleine inhaalslag. Het aantal horeca- en cateringbedrijven per 10.000
inwoners blijft echter nog ver achter bij alle andere provincies in
Nederland. In Gelderland daalde het aantal bedrijven het meest
(-1,1%).
De spreiding van de bedrijven in de horeca en catering is in Nederland
verre van gelijk. Per 10.000 inwoners is het aantal bedrijven het
hoogst in het zuiden en het laagst in het oosten. De hoge dichtheid in
het zuiden wordt vooral veroorzaakt door de vele cafés en cafetaria's.
Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat het verschil met de rest van
Nederland langzaam minder wordt. De gecaterde bedrijfsrestaurants
bevinden zich relatief veel in het westen van Nederland.
De schaalvergroting in de horeca zet door. Zowel de gemiddelde verkoopoppervlakte van de bedrijven, als de gemiddelde logiescapaciteit zijn het afgelopen jaar verder toegenomen. In de recent verschenen publicatie Horeca in Cijfers 2001 is het bedrijvenaanbod tot op gemeentelijk niveau uitgewerkt.
Meer informatie over beide producten vindt u onder Feiten en Cijfers
op www.bedr-horeca.nl
Bijlage:
- Tabel omzetontwikkeling horeca, catering en recreatie 2e kwartaal
2001 t.o.v. 2000. download het pdf-bestand
- Aantal horecabedrijven, groei en dichtheid per 10.000 inwoners voor
de provincies en de grote steden per provincie download het
pdf-bestand