FNV BONDGENOTEN

FNV-bond vraagt onderzoek naar faillissement Europa Parket

FNV Bondgenoten heeft sterke vermoedens dat Europa Parket BV in Barneveld bewust heeft aangestuurd op een faillissement. Daarom heeft de bond de curator van dit bedrijf verzocht te onderzoeken of deze vermoedens juist zijn. Manuel Plagge, onderhandelaar FNV Bondgenoten, denkt dat bij Europa Parket kortgeleden transacties hebben plaatsgevonden die de boedel hebben benadeeld. Dergelijke transacties kunnen het verhalen van schulden door schuldeisers verkleinen. 'Het is een vreemde gang van zaken, vier weken geleden is er namelijk nog overleg met ons geweest zonder dat er sprake was van een dreigend faillissement', zegt Plagge.

Eind april 2001 vernam de bond via een van haar leden dat Europa Parket drukdoende was een reorganisatie door te voeren. Hoewel de CAO Wonen voorschrijft dat vakorganisaties over geplande reorganisaties worden geïnformeerd, heeft het parketbedrijf dit nagelaten. Op verzoek van FNV Bondgenoten lichtte het bedrijf in mei de reorganisatie toe. Per 1 juli 2001 zou de onderneming in twee besloten vennootschappen worden gesplitst. De ene bv zou de winkelactiviteiten voortzetten en bij de andere vennootschap zouden de groothandel en productie van parket worden ondergebracht. Achteraf lijkt het erop dat de groothandel en productie zijn overgegaan naar de besloten vennootschap Flamingo Parket dat per 1 juli jl. is opgericht. Dat betekent dat onlangs werkkapitaal is overgeheveld naar een andere onderneming.

Medio juli bleek dat twee van de tien vestigingen van Europa Parket werden gesloten. Met de betreffende werknemers zouden individuele afspraken worden gemaakt. FNV Bondgenoten kwam met de directie een sociaal protocol overeen voor de 11 personeelsleden die naar Flamingo Parket overgingen. Op dat moment was er geen enkele aanleiding om over de overige filialen te praten, omdat daar geen problemen werden verwacht.
Nog geen maand later blijkt dat Europa Parket BV zelf haar faillissement heeft aangevraagd en op 13 augustus ook bij vonnis failliet is verklaard. In totaal werkten bij Europa Parket 75 mensen.
Mocht de curator vaststellen dat de onderneming bewust heeft aangestuurd op een faillissement, dan kan hij dit melden bij het Openbaar Ministerie.

Meer informatie:
Manuel Plagge, bestuurder FNV Bondgenoten, telefoon: 0570-512142 of
06-51255933.
Esther de Bruijn, voorlichter FNV Bondgenoten, telefoon: 030-2738398 of 06-51507377.

21 aug 01 15:38