Gemeente Hilversum

Gemeente geeft startsein voor `Buurt op het Web'
Per Hilversumse wijk een door bewoners opgezette en onderhouden buurtsite. Zo kan de betrokkenheid van bewoners bij hun buurt door middel van Internet worden vergroot. Dat is het doel van het project `Buurt op het web', dat dezer dagen van start is gegaan met de verspreiding van brochures. In deze brochures (Buurt op het Web, Internet voor en door u) worden buurtbewoners opgeroepen om mee te doen. Zij kunnen straks artikelen inzenden en er komt een forum om met elkaar te discussiëren. Coördinator is Erik Bres (32), medewerker van het Stafbureau van de dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. "Het is ontzettend leuk om dit te doen. Veel contacten met voor mij nieuwe mensen. Omdat ik nu ook met Internet werk, is mijn werk een stuk dynamischer geworden. Voorheen had ik eigenlijk alleen met onderwijs te maken. Nu ook met welzijn en dat betekent een aantrekkelijke verbreding van mijn functie".

Het project is de uitwerking van een initiatiefvoorstel van GroenLinks. Deze raadsfractie wilde de betrokkenheid van Hilversummers bij hun buurt vergroten door middel van het aanbieden van informatie over die buurt op het Internet. Het initiatief past ook prima in het grote steden- en integratiebeleid van minister Roger van Boxtel. Uitgangspunt is dat een stad er wel bij vaart als haar inwoners belangstelling hebben voor het wel en wee van elkaar en van hun omgeving. Daarvoor is informatie nodig. `Buurt op het web' kan in die behoefte voorzien.

Aantrekkelijker

In het project werken gemeente en SIS, de instelling voor het sociaal-culturele werk, samen. Erik Bres is zeker geen vreemde in de Hilversumse buurten. "Ik ben hier niet alleen geboren, maar ook opgegroeid. Ik ken de buurten waar we de sites willen opzetten. Dan weet je ook wat zulke sites aantrekkelijker kan maken".

"Het is de bedoeling dat de nieuwe sites zichzelf zo snel mogelijk kunnen bedruipen. Nu zoeken we geïnteresseerde buurtbewoners die mee willen doen. Zij kunnen met cursussen en ondersteuning worden opgeleid tot buurtbeheerder of buurtredacteur. Iedereen kan meedoen. Ervaring met computers of Internet is geen vereiste, motivatie en interesse wel. Actief deelnemen aan het project, kan een goede leerschool zijn voor mensen die later werkzaam willen zijn in de Internet-branche".

Zeven sites

Gemeente en SIS streven naar zeven buurtsites. Het is de bedoeling dat cursussen en het werken aan de sites dichtbij de deelnemers plaatsvinden. Daarom hebben de organisatoren gezocht naar plekken, waar reeds activiteiten met computers plaatsvinden. "We zijn al zeker van het computerlokaal in buurthuis De Geus. In de Hilversumse Meent willen we insteken in het internetcafé in oprichting in het wijkcentrum De Kruisdam. Er ligt verder al een subsidieverzoek om een computerruimte op te starten in de bibliotheek aan de Diependaalselaan. Tenslotte komt er een onderzoek dat kan leiden tot de stichting van ICT-ruimten in de nieuwbouwcomplexen Lieven de Keylaan en Marimba".

Prijs

"Voor het einde van het jaar willen we volledig operationeel zijn. Begin volgend jaar willen we een prijs uitreiken voor de meest complete, interactieve en actuele buurtsite. Die prijs zal een tegenwaarde hebben van meer dan duizend gulden".

Overigens zijn er inmiddels in Hilversum al enkele sites die worden beheerd door buurtbewoners. Erik: "Zo hebben de Boomberg, de Hilversumse Meent en de Neuweg een eigen site. Natuurlijk streven we naar samenwerking met de bestaande sites".

Wilt u meer informatie over `Buurt op het web' dan kunt u verschillende dingen doen. In de bibliotheken, buurthuizen, wijkcentra en in de Burgerleeskamer van het raadhuis kunt u een gratis exemplaar van de brochure `Buurt op het web' halen. In deze brochure zit ook een aanmeldingsbon die u kunt gebruiken als u mee wilt doen. Op www.buurt-online.nl vindt u algemene informatie over buurtsites in Nederland. Erik Bres kunt u bellen op 629 24 11.