Gemeente Eindhoven

nieuws | persberichten

Gemeente gaat Horecastappenplan evalueren

Geen hoger beroep in zaak coffeeshop 'Cool'

De gemeente Eindhoven zal geen hoger beroep instellen in de zaak van coffeeshop Cool, die na uitspraak van de rechtbank geopend mag blijven. Wel gaat de gemeente zich nader beraden op de inhoud van het Horecastappenplan, op grond waarvan de gemeente voornemens was de coffeeshop te sluiten.

Medio augustus stelde de rechter de coffeeshop in het gelijk toen deze in beroep ging tegen een beslissing op bezwaar die er toe zou leiden dat de The Cool gesloten werd. De principiële vraag in de rechtszitting was of de gemeente een proces-verbaal van de politie nodig heeft alvorens een zaak te kunnen sluiten. De gemeente beargumenteerde dat een proces-verbaal niet noodzakelijk is, indien ook uit andere feiten kan worden afgeleid dat een coffeeshop overlast veroorzaakt. Overlast laat zich namelijk moeilijk in een strafrechtelijk proces-verbaal bevatten. Bovendien is de bevoegdheid van de burgemeester er een die losstaat en ook los moet staan van enig strafrechtelijk optreden.
De rechter is niet ingegaan op de argumentatie van de gemeente en stelde zich op het standpunt dat een proces-verbaal, gelet op de letterlijke tekst van het Horecastappenplan, wel nodig is.

De gemeente Eindhoven blijft bij haar standpunt. Zij zal niettemin het Horecastappenplan in het licht van deze uitspraak evalueren en voor zover nodig aanpassen. Het stappenplan is een leidraad voor functionarissen die betrokken zijn bij de handhaving van de wet- en regelgeving voor de horeca. Ook biedt het ondernemers in de horeca inzicht in bestuurs- en strafrechtelijk optreden.