Gemeente Eindhoven

nieuws | persberichten

Persbericht: 22 augustus 2001, no. 119

Overleg met Hoek Loos over voortzetting bedrijf

Vergunningverlening verbeteren

Bij het onderzoek dat de gemeente Eindhoven heeft ingesteld na de calamiteit bij Hoek Loos B.V. in Eindhoven, op 2 juli jl., is gebleken dat het geldende bestemmingsplan, in relatie tot milieuaspecten, niet correct is toegepast.
De gemeente en Hoek Loos onderzoeken of en zo ja hoe voortzetting ter plaatse kan.

Bij de explosie bij Hoek Loos Medical B.V. zijn (licht) gewonden gevallen en is aanzienlijke materiële schade veroorzaakt. Direct na de calamiteit zijn diverse onderzoeken opgestart. De gemeente Eindhoven startte een onderzoek of de regels van het geldende bestemmingsplan Poeijers B (1990) worden nageleefd. Daaruit blijkt dat Hoek Loos daar wel gevestigd mocht blijven, maar dat geen bouwvergunningen meer mochten worden verleend. Sinds 1990 zijn op verzoek van Hoek Loos zes bouwvergunningen verleend. Er zijn geen initiatieven ondernomen om de bestaande situatie in overeenstemming met de regelgeving te brengen.

De gemeente Eindhoven start een onderzoek naar verouderde bestemmingsplannen die betrekking hebben op gebieden met bedrijfshuisvesting van risicovolle bedrijven. Er zal worden bekeken of deze bedrijven, eventueel met aanpassingen, op hun huidige plaats kunnen blijven staan of dat ze moeten worden verplaatst. Dit onderzoek sluit aan op het reeds lopende project 'Inventarisatie risicovolle bedrijven'. Bestemmingsplan Poeijers B zal worden herzien.

Voor Hoek Loos zal een risico-analyse worden opgesteld. Het college is het overleg daarover met de directie van Hoek Loos gestart. Een extern bureau zal onderzoeken in welke milieucategorie Hoek Loos moet worden ingedeeld, zo hebben de directie van het bedrijf en de gemeente inmiddels afgesproken.

Een extern bureau krijgt opdracht om de procedures rond het verlenen van vergunningen in relatie tot dit type bedrijven en bestemmingsplannen te onderzoeken. Hierbij moet met name de rol en de verantwoordelijkheden van de verschillende betrokken gemeentelijke diensten en het bedrijf zelf aandacht krijgen. De Inspectie VROM zal om inhoudelijk advies worden gevraagd.

Uit het rapport van de Inspectie VROM blijkt dat er aanleiding is om het voorschriftenpakket voor milieuvergunningen voor bedrijven die gassen op- en overslaan aan te passen. De Regionale Milieudienst Eindhoven zal onderzoeken bij welke Eindhovense bedrijven de huidige milieuvergunning aanpassing behoeft en (desgewenst) voorstellen voor aanpassingen doen, om zodoende de kwaliteit van de milieuvergunning te verbeteren.

Het (voorlopige) onderzoek naar de directe oorzaak van de calamiteit bij Hoek Loos wijst uit dat het reservoir van de tankauto tijdens het overpompen van gas is ontploft als gevolg van een storing aan de pomp van die tankwagen.
Tankauto's voor het vervoer van gassen moeten voldoen aan de Wet vervoer gevaarlijke stoffen en uitvoeringsbesluitenop grond van die wet. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat is voor deze regels het bevoegd gezag.