Willem II

Willem II doet zichzelf tekort

22 augustus 2001
FC Groningen - Willem II 1-0

Hans Westerhof was duidelijk in zijn analyse naar afloop van het competitieduel van Willem II tegen FC Groningen. De Tilburgers waren de betere voetballers, hadden de betere kansen en controleerden de wedstrijd. Toch keek de coach niet tevreden terug op het treffen met zijn oude club. Zijn huidige ploeg slaagde er namelijk niet in de bal in het Groningse doel te werken. FC Groningen haalde daarentegen maximaal rendement. Het enige gevaarlijke moment van de thuisclub leidde tot het beslissende doelpunt in de wedstrijd waardoor de drie punten in het hoge noorden achterbleven.

Dat Willem II in Groningen niet tot scoren kwam mogen met name Abdellaoui en Ceesay zich aanrekenen. De beiden vleugelspelers waren regelmatig hun directe tegenstanders de baas en met name Jatto Ceesay had meer rendement moeten halen uit de vrijheid die hij had. Binnen twee minuten kreeg de Gambiaan al de gelegenheid de bal achter doelman Beukenkamp te tikken maar de Groningse goalie kreeg nog net een hand tegen het leder. Even later werd de aanvaller op schitterende wijze bediend door een pass van Landzaat, maar de voorzet bereikte Bombarda niet. Na 22 minuten kwamen de Tricolores op achterstand. Martin Drent fungeerde als bliksemafleider bij een scherpe voorzet vanaf de rechterzijde die door verdediger Melchior Schoenmaker keihard achter De Vlieger werd gekopt. Willem II liet zich door deze tegenvaller niet uit het lood slaan. De ploeg raakte niet in paniek en bleef met goed aanvalsspel de Groningse verdediging bestoken. Bombarda was in de 34e minuut dichtbij de gelijkmaker toen een voorzet van Ceesay via het hoofd van Abdellaoui bij de Argentijn belandde. De spits van Willem II slaagde er echter niet in, liggend op de grond voor het doel, de bal achter de doellijn te werken. Zeven minuten later passte Abdellaoui de bal op de mee opgekomen Ceesay maar de rechterspits trapte over de bal heen waardoor ook deze mogelijkheid onbenut bleef en de Tricolores met een 1-0 achterstand de kleedkamer opzochten. Twee minuten na de pauze kreeg Willem II opnieuw een goed kans. Ditmaal was het Landzaat die de keeper omspeelde maar werd teruggefloten vanwege een overtreding. Bijna belandde de bal toch nog in het Groningse doel toen Ceesay in de 54e minuut de weg versperd werd en de bal via een kluts met Bombarda op de paal eindigde. Scheidsrechter Bossen had echter al gefloten voor de overtreding op Ceesay maar uit de toegekende vrije trap werd Willem II niet gevaarlijk. De Tricolores hadden ook in de tweede helft een groot veldoverwicht maar echt uitgespeelde mogelijkheden deden zich niet meer voor. FC Groningen vond het best en bleef vrij eenvoudig overeind. De ploeg van trainer Lodeweges beperkte zich veelal tot verdedigende acties en kreeg pas een kwartier voor tijd een tweede kansje om te scoren. De Groningse coach toonde zich achteraf zeer content met de drie punten omdat hij op voorhand vreesde voor de voetbalkwaliteiten van de Tilburgers. Die angst bleek inderdaad terecht maar na negentig minuten voetbal tellen alleen de doelpunten. De teller bleef in Groningen op één staan en wel in het voordeel van de thuisclub die daarmee eigenlijk te veel kreeg. Willem II hoeft echter niet te wanhopen want het verzorgde aanvalsspel gaat in de nabije toekomst zeker punten opleveren. (RV)