Waterschap Groot Salland

(Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het bureau Communicatie van het Waterschap Groot Salland: 038-4557216/218)

Zwolle, 10 augustus 2001

Agrariërs praten over nieuw waterpeil in Mastenbroek en de Koekkoek

Waterschap wil breed gedragen peilbesluit

Het Waterschap Groot Salland organiseert op 22 augustus a.s. in hotel het Zwarte Water in Genemuiden een bijeenkomst over een nieuw peilbesluit voor de polders Mastenbroek en de Koekkoek. De bijeenkomst, die om 20.00 uur begint, is bedoeld voor een ieder die wil mee praten over de gewenste waterpeilen.

Breed gedragen

Ruim 600 grondeigenaren en gebruikers uit beide polders zullen persoonlijk worden uitgenodigd om hun bijdrage aan de discussie te leveren. Het Waterschap Groot Salland wil bij de totstandkoming van een nieuw peilbesluit gebruik maken van de in het gebied aanwezige kennis en ervaring met water. Niet alleen het oppervlaktewater speelt een belangrijke rol maar steeds meer wordt gekeken naar de gewenste grondwaterstand.

Op 22 augustus vindt de eerste bijeenkomst plaats voor de hele polder Mastenbroek en de Koekkoek. Tijdens deze eerste bijeenkomst zullen de resultaten worden gepresenteerd van de enquête die enkele weken geleden is verspreid. Duidelijk knelpunten zijn inmiddels bekend. Verder is er voldoende gelegenheid om samen te discussieren over de verschillende wensen, belangen en mogelijke oplossingen. Het is de bedoeling om later in vier kleine groepen per deelgebied in september of oktober gezamenlijk verder te praten en na te denken over het nieuwe peilbesluit. Hierbij zullen van de verschillende alternatieven de consequenties voor de landbouw en de natuur inzichtelijk worden gemaakt.

Mastenbroek en Koekkoek

De verschillende functies die in beide polders voorkomen hebben elk hun eigen wensen wat de waterhuishouding betreft. De polder Mastenbroek, die eind 14e eeuw werd bedijkt, heeft voor een groot gedeelte een landbouwfunctie. Naast de landbouw komt aan de rand van het gebied natuur voor en wordt er uiteraard gewoond in het gebied. Kenmerkend zijn het stelsel van weteringen, een rechthoekig verkavelingspatroon en boerderijen op terpen. In de Koekkoek heeft de glastuinbouw zich ontwikkeld. De Koekoekspolder ligt tot twee meter lager dan de omgeving. Dit is ontstaan door de verveningen in de 18e en de 19e eeuw. In het begin van de vorige eeuw kon de polder voor het eerst worden drooggemalen.


--- einde persbericht---