Voedingscentrum
Goede voeding voor mens en dier
16 augustus

Het eten van de klauwaapjes in het Noorder Dierenpark vormt de inspiratiebron voor een lekker roerbakrecept dat door Stichting Voedingscentrum Nederland in zeven dierenparken wordt gedemonstreerd. Dit is niet zo vreemd als het misschien lijkt, want klauwaapjes houden van veel groenten en fruit; producten die mensen ook lekker vinden en die bovendien gezond zijn. De roerbak-demonstraties zijn een onderdeel van de actie Goede voeding voor Mens en Dier!, die het Voedingscentrum samen met zeven dierenparken organiseert van 23 augustus tot en met 16 september.

Dierentuinkok
Aan het eten van dieren in dierenparken wordt veel aandacht besteed. In alle parken werkt een speciale dierentuinkok, die ervoor zorgt dat de dieren precies eten wat ze nodig hebben, zodat ze niet ziek worden. Voor mensen is goede voeding net zo belangrijk als voor dieren. Om gezond te blijven moeten ook mensen letten op wát ze eten en hoeveel ze eten. Bijvoorbeeld dagelijks twee ons groenten en twee keer fruit en niet te veel verzadigd vet. Goede voeding voor Mens en Dier! laat op een speelse manier zien dat mensen een voorbeeld kunnen nemen aan de dieren in de dierentuin.

Kleurwedstrijd
Er zijn zeven parken die meedoen met de actieweken: de Apenheul in Apeldoorn, Vogelpark Avifauna in Alphen a/d Rijn, het Noorder Dierenpark in Emmen, Ouwehands Dierenpark in Rhenen, Safari Beekse Bergen in Hilvarenbeek, Dierenpark Wissel in Epe en het Zoo Parc in Overloon. Elk weekend is in deze parken een diëtist aanwezig van het Voedingscentrum. De diëtist demonstreert de roerbakschotel met ingrediënten uit het menu van een klauwaapje en beantwoordt vragen over voeding. Er ligt een folder klaar met nog zes lekkere recepten die zijn gebaseerd op de voeding van een olifant, wolaap, lori, ijsbeer, mantelbaviaan en kleine panda. Bij de roerbakstand kan ook een kleurplaat worden opgehaald. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen de kleurplaat ter plekke inkleuren of mee naar huis nemen en opsturen naar het Voedingscentrum. Ze maken dan kans op één van de hoofdprijzen, zoals een spelcomputer.

Poepstand
Niet alleen het Voedingscentrum organiseert activiteiten. Ook de dierenparken zelf hebben allerlei interessante en spannende bezigheden bedacht. In een aantal parken mag een kijkje worden genomen in de dierentuinkeuken, een plek waar bezoekers normaal niet mogen komen. Ook een speciale speurtocht staat in veel parken op het programma, met wetenswaardigheden over het eten van de dieren en mensen. Een informatiestand over diervoeding ontbreekt in geen enkel park. Ouwehands Dierenpark en Zooparc Overloon tenslotte hebben wel heel speciale activiteiten georganiseerd: een poepstand en braakballen ontleden.