Verbond van verzekeraars

Persbericht en conclusies onderzoeksrapport PVK wijken af van bevindingen

Het rapport Verzekeraars en assurantietussenpersonen van de Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK) is op 14 augustus uitgekomen. Het Verbond is van mening dat de conclusies van het rapport (en de weergave daarvan in het PVK-persbericht) een onevenwichtige weergave zijn van de bevindingen in het onderzoeksrapport.

Volgens het persbericht van de PVK blijkt dat verzekeraars in hun besluitvorming rond het aangaan en beëindigen van bemiddelingsrelaties, commerciële motieven zwaarder laten wegen dan professionele factoren. Juist deze passage doet geen recht aan de inhoud van het onderzoeksrapport.
De aard van de relatie tussen verzekeraars en tussenpersonen wordt volgens het Verbond beter gekenschetst door de bevinding uit het rapport dat de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) even belangrijk is voor de verzekeraar als de in de nabije toekomst verwachte productie van de tussenpersoon in kwestie. Het onderzoek erkent ook dat verzekeraars naast de op het vragenformulier voorgelegde criteria zelf ook nog andere voor hen relevante criteria hebben aangegeven. Ze letten onder meer op inschrijving bij de Kamer van Koophandel, betrouwbaarheid en moraliteit, de kwaliteit van de dienstverlening, eventuele fraudepraktijken en betrokkenheid bij faillissementen. Deze bevindingen komen niet terug in de conclusies van het rapport, noch in het persbericht van de PVK erover.

GIDI belangrijke ontwikkeling
De aandacht voor de relatie tussen tussenpersonen en verzekeraars wordt volledig door het Verbond onderschreven. Recent is immers de gedragscode GIDI aangenomen door de Algemene Ledenvergadering van het Verbond. Deze gedragscode betekent een belangrijke ontwikkeling van de transparantie van de financiële dienstverlening van het intermediair. En tevens bindt deze gedragscode het intermediair aan een verplichte beroepsaansprakelijkheidsverzekering en aan aansluiting bij de Stichting Klachteninstituut Verzekeringen. Het Verbond van Verzekeraars onderschrijft de wenselijkheid van toezicht op tussenpersonen, en is voorstander van een toezichthouder die dicht bij de materie staat.

Bondig, augustus 2001