Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 23-08-2001

Politieberichten stad Utrecht, 09.20 uur
Meerdere overvallers aangehouden

UTRECHT De recherche van het district Marco Polo heeft in de afgelopen twee maanden diverse successen geboekt bij het oplossen van gepleegde overvallen in de stad Utrecht.

Op donderdag 26 juli 2001 werd een 33-jarige man uit Utrecht aangehouden. De man wordt verdacht van de volgende overvallen: een kledingzaak aan de Rijnlaan, een videotheek aan de Zwanenveldlaan, een slijterij aan het Smaragdplein en een benzinestation aan de Vondellaan.
De dader pleegde deze overvallen alleen. Hij vermomde zijn gezicht met kledingstukken of een bivakmuts en bedreigde vervolgens het aanwezige personeel met een vuurwapen, waarna hij er met de inhoud van de kassa vandoor ging.
De verdachte is op 27 juli voor de officier van justitie geleid en zit momenteel in voorlopige hechtenis.

Tevens werd de overval op een geldtransportwagen opgelost. Op 3 augustus 2001 vond deze overval plaats bij de bloemenveiling c.q. zwarte beurs aan de Utrechtseweg te Utrecht. Onder bedreiging van vuurwapens (mini Uzi) werd de geldkoffer geopend en weggenomen. Uit een ingesteld onderzoek kwam de recherche op het spoor van vier verdachten. Op zaterdag 18 augustus 2001 resulteerde dit in de aanhouding van een 35-jarige man uit Arnhem en drie Utrechters variërend in de leeftijd van 33 tot 35 jaar.
Deze verdachten waren die dag in een gestolen auto en op een scooter op weg naar een pand in de wijk Overvecht. Op het moment dat men ter plaatse was en vermommingen en handschoenen aandeed om waarschijnlijk een overval te plegen werden zij door een arrestatieteam van de politie aangehouden. In de auto werden diverse goederen, waaronder twee mini-automatische vuurwapens aangetroffen. Door deze aanhouding werd waarschijnlijk een nieuwe overval voorkomen. Alle verdachten zijn op 21 augustus geleid voor de officier van justitie te Utrecht en zijn thans in bewaring gesteld door de rechter commissaris. De recherche stelt nader onderzoek in naar andere gepleegde overvallen met eenzelfde werkwijze.

Man beroofd van tas

UTRECHT - Op het Furkaplateau werd woensdagmiddag om ongeveer kwart voor zes een 36-jarige man uit Hilversum beroofd van zijn tas. De man liep naar zijn auto en toen hij zijn tas rechts voor de bijrijdersstoel plaatste, werd het ruitje aan die kant van de auto ingeslagen en probeerde een jongen de tas te pakken. De eigenaar trok zijn tas terug, maar de berover liet niet los. Na wat heen en weer getrek, zag de jongen toch kans de tas mee te nemen. Hij vluchtte door bij zijn maatje achter op de scooter te springen. Een getuige probeerde het tweetal nog te achterhalen, maar dit mislukte.

Signalement van de dader:
Getinte huidskleur, ongeveer 18 jaar, beige t-shirt, lichte broek, zwart krullend haar. De scooter was zwart van kleur.

Personen die denken de daders te kennen of anderszins de politie kunnen helpen bij het oplossen van deze beroving, kunnen (eventueel anoniem) bellen met de meldlijn straatroof 030-2396555.

Autokraker aangehouden

UTRECHT - Twee toezichthouders hielden woensdagmiddag omstreeks twee uur op het station Lunetten een man aan die ervan wordt verdacht in autos op het Furkaplateau te hebben ingebroken. Getuigen zagen de man bij opengebroken autos staan en waarschuwden toezichthouders die in de buurt liepen. Zij zochten naar de man die inmiddels in het wachthuisje op het station op een trein stond te wachten.
De 33-jarige man uit Tiel werd aangehouden en ingesloten voor verhoor. De man ontkende iets met de inbraken te maken te hebben

Hennepkwekerij ontmanteld

UTRECHT - Woensdagochtend omstreeks kwart voor negen werd aan de Heringastraat een hennepkwekerij ontmanteld. De planten, ongeveer 75, stonden op het punt om geoogst te worden. De oogst zou vermoedelijk zon twaalf duizend gulden opbrengen. De benodigde stroom voor de plantage werd illegaal afgetapt.
In de woning werd een 37-jarige vrouw aangehouden.

Fietser gewond
UTRECHT - Een 47-jarige man uit Utrecht raakte woensdagavond om kwart over zes gewond aan zijn nek toen hij op zijn fiets op de Voorstraat reed.
Op het moment dat de 47-jarige Utrechter een auto passeerde, werd het portier geopend waar de man tegenaan reed. Hij raakte licht gewond aan zijn nek en werd voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd.

Jongen gewond bij aanrijding
VLEUTEN - Op de kruising van de Rubenslaan met de Schoolstraat werd woensdagavond omstreeks zeven uur een 9-jarige jongen aangereden door een auto. De jongen rende ineens de straat over waardoor de naderende auto hem niet meer kon ontwijken.
Met licht letsel aan zijn hoofd werd de jongen uit Vleuten naar het ziekenhuis gebracht.

Winkeldief wordt aangereden
UTRECHT Een 35-jarige Utrechter werd woensdag rond het middaguur aangehouden in de berm van de Beneluxlaan nadat hij bij een supermarkt wat blikjes bier had gestolen.
De man was in zijn vlucht over de Beneluxlaan aangereden door een bestuurder die na de aanrijding was doorgereden. Een medewerker van de winkel hield de man aan en droeg hem over aan de politie. De winkeldief werd voor onderzoek naar het ziekenhuis vervoerd.

Verkeerscontroles
UTRECHT Woensdag werden diverse verkeerscontroles gehouden in de stad Utrecht. Een opsomming:

Een gordelcontrole vond plaats van twee uur tot half vijf s middags op de Prinsesselaan waarbij van de 160 gecontroleerde autos, 23 bestuurders en/of inzittenden geen helm droegen.

Een snelheidscontrole werd gehouden op de Cartesiusweg en de Rubenslaan. Op de Cartesiusweg reden 71 van de 692 autos te hard tussen tien uur en twaalf uur s ochtends. Hier is maximaal 50 km/u toegestaan, de hoogst gemeten snelheid was 92 km/u. Ook werd een 26-jarige man uit Utrecht aangehouden die onder invloed van alcohol reed. De man had een alcoholpromillage van 0,65 in zijn bloed en kreeg hiervoor een boete van 410 gulden en een rijverbod van een uur. Op de Rubenslaan werden tussen half tien en kwart voor twaalf 139 snelheidsovertreders bekeurd (van de 876). Hoogst gemeten snelheid hier was 76 km/u.

Op de Royaards van den Hamkade werd s middags een algemene verkeerscontrole gehouden. Binnen een uur werden 17 personen staande gehouden waarvan er vijf door rood licht waren gereden, drie bestuurders op de busbaan hadden gereden en acht mensen geen gordel droegen