Gemeente Zwijndrecht

Taxateurs op pad voor WOZ-hertaxaties

Eerder dit jaar zijn naar alle eigenaren en gebruikers van onroerend goed in de gemeente, zogenaamde WOZ-waardebeschikkingen verstuurd. In de WOZ-waardebeschikking stelt de gemeente vast welke waarde zal worden gehanteerd als grondslag voor belastingheffing in de jaren 2001 tot en met 2004. De door de gemeente vastgestelde waarde moet als het goed is representatief zijn voor de mogelijk werkelijke waarde bij vrije verkoop op de peildatum (als peildatum is 1 januari 1999 gehanteerd). In totaal zijn er zo'n 30.000 WOZ-waardebeschikkingen vastgesteld.

Voor circa 4% van de vastgestelde waardes is een bezwaarschrift ontvangen, wat onder het landelijke gemiddelde is. Het gaat om circa 800 bezwaarschriften. Al deze bezwaarschriften zullen door de gemeente inhoudelijk worden getoetst alvorens een reactie wordt verstrekt. In principe krijgt iedereen antwoord. In veel gevallen zal het zo zijn dat een WOZ-taxateur de situatie ter plaatse komt verifiëren. Soms zal ook een afspraak worden gemaakt voor een inpandige schouwing. Voor deze werkzaamheden heeft de gemeente een gespecialiseerd taxatiebureau ingehuurd, de firma Kafi een onderdeel van het landelijk opererend adviesbureau ARCADIS. Dit bureau is onlangs begonnen met de werkzaamheden.

Naast het behandelen van ingediende bezwaren zijn de taxateurs ook aan de slag voor het waarderen van in 2000 en 2001 verkochte panden. De werkzaamheden zullen naar verwachting eind dit jaar worden afgerond.

Voor een zorgvuldige waardevaststelling is het van belang dat zoveel mogelijk relevante informatie wordt verkregen. Taxateurs die binnen willen komen beschikken over een legitimatie van de gemeente Zwijndrecht. Staat er een taxateur bij u aan de deur en twijfelt u over de getoonde legitimatie dan adviseren wij u te bellen met:

de cluster Heffingen van de gemeente
telefoonnummer (078)6 206 590.