Gemeente Schiedam


De gemeente Schiedam is een Gsb-gemeente. Gsb staat voor Grotestedenbeleid. Dat betekent dat de stad extra geld krijgt van de rijksoverheid om problemen in de stad op te lossen of te voorkomen. Geld uit de Gsb-pot is er ook om onderhoud of te plegen of aanpassingen te doen aan mooie plekken in Schiedam. Zo wordt de oever van de Maasboulevard gerenoveerd en worden recreatie- en groenvoorzieningen in de Poldervaart en elders binnen de stad verbeterd. Gsb-geld levert daar een bijdrage aan, want de renovatie van de Maasboulevard wordt bijvoorbeeld voor een deel bekostigd uit het potje van het Gsb.
Onderhoud mooie plekken in Schiedam
Het is zomer: dat betekent zon, voor sommigen vakanties in verre oorden, en voor anderen vakantie in eigen land. Naast uitstapjes naar het strand en pretparken op zonnige dagen, is er ook van alles te beleven in Schiedam. Schiedam heeft mooie groengebieden, waar u naartoe kunt om te genieten van rust, ruimte, groen, water, planten en dieren. In deze gebieden heeft de gemeente Schiedam vaak ook een verantwoordelijke taak om ervoor te zorgen dat het gebied in goede staat verkeert. Dit kan zelfs leiden tot ingrijpende veranderingen in het gebied: de Poldervaart is daar een goed voorbeeld van.

De Poldervaart
De Poldervaart liep oorspronkelijk vanaf de Vijfsluizerhaven tot aan de Schie in Midden-Delfland. De gemeenteraad vond deze oorspronkelijke vaart een mooie groene verbinding, die voor zowel de recreatie als de natuur een extra betekenis kon hebben voor de stad. Een aantal jaren geleden is daarom besloten om de Poldervaart in Schiedam op een aantal punten te verbeteren. Hiervoor is het Poldervaartplan ontwikkeld, dat bestaat uit acht verschillende deelprojecten. Van een groot gedeelte van deze projecten kunt u nu al genieten, hoewel nog niet alles is afgerond.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het grootste deelproject: 'de Poldervaart Beatrixpark'. In de jaren zeventig stroomde de Poldervaart door het Beatrixpark. Sommige gedeelten werden toen gedempt, omdat er door problemen met kades verschillende waterniveaus ontstonden. Op een van die gedempte plekken in het park wordt de Poldervaart nu open gegraven, zodat die weer stroomt als voorheen. Ook worden nieuwe fiets- en wandelpaden en twee bruggen aangelegd.

De open gegraven Poldervaart met de bijzondere, uit twee bruggen gemaakte brug.

Ondanks deze werkzaamheden kunt u toch ook deze zomer naar het Beatrixpark om daar van het park of van de omgeving van de Poldervaart te genieten. Met de fiets kunt u langs het Poldervaartgedeelte fietsen, over het nieuwe fietspad vanaf de onderdoorgang met de A20. Door de ligging van dit fietspad op een dijkje heeft u een mooi uitzicht op een nu nog kale oever. Na aanplanting groeien er binnen enkele jaren op de oever riet, lisdodde en andere oeverplanten. Een mooie plek voor watervogels, vissen, libellen en andere insecten.

Wandelaars moeten nog even geduld hebben voordat ze het nieuwe aangelegde stukje Poldervaart kunnen bewonderen. Het nieuwe wandelpad aan de waterkant moet nog worden aangelegd. Naar verwachting zullen in het najaar alle werkzaamheden worden afgerond.