LTO Nederland

Nauwelijks discussie over groene waarde agrarisch landschap

Natuurprojecten in Randstad blijven achter

Donderdag 23 augustus 2001 - De overheid doet te weinig om grond aan te kopen voor de aanleg van natuur- en recreatiegebieden in de Randstad. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van de Natuurbalans 2000. De traagheid van de overheid speelt de boeren en tuinders in de kaart vindt Jaap Klein, voorzitter van de commissie Grondgebruik en Milieu (GROM). De grondprijzen stijgen verder en de publieke opinie verandert. "Een veenweidelandschap is net zo recreatief als een stadspark."

De overheid wil in 2013 ruim 16.000 hectare kant en klaar natuur- en recreatiegebied in de Randstad. Daar komt nog eens 10.000 hectare bij voor het jaar 2020. Tot nu toe is ruim 5.000 hectare grond voor dit doel aangekocht. Dat is te weinig vindt het RIVM. "De belangrijkste oorzaak voor het achterblijven van de grondaankopen is dat de overheid onvoldoende duidelijk maakt wat zij met de grond wil in de Randstad", zegt R. van Oostenbrugge van het RIVM. "Doordat er lang gewacht wordt met de aankoop, gaan boeren speculeren op verkoop voor bouwgrond." Dat is heel terecht, meent Jaap Klein, voorzitter van de commissie GROM. "De meeste agrariërs willen verder met hun bedrijf. Dan moet je voldoende krijgen om elders een nieuw bedrijf te kunnen starten. De opbrengsten van verkoop voor woningbouw zijn veel hoger dan wanneer je moet wijken voor groen."
Klein ergert zich er aan dat er te pas en onpas plannen voor natuurgebieden worden gelanceerd. "Wat telkens ontbreekt zijn de centen. Maar als je geen financieel plaatje toevoegt heeft zon plan geen enkele zin." Hij noemt het natuurproject in IJsselmonde en het bos van Bentwoud als voorbeelden. "In IJsselmonde moet 600 hectare groen komen. DLG, de provincie, ministerie en gemeenten hebben daar te uit en te na over gesproken. Er is ontzettend veel menskracht ingestoken maar tot nu toe is nog steeds niet duidelijk waar het geld vandaan moet komen voor de uitvoering. In Bentwoud is na twintig jaar praten 200 hectare grond aangekocht voor een bos dat 1800 hectare moet gaan tellen. Het schiet allemaal niet op."

Onteigening
Om vaart te krijgen in de uitvoering van het project Randstad Groen, moet de overheid een onteigeningstitel instellen, vindt Oostenbrugge van het RIVM. "Onteigening is lange tijd in de landbouw onbespreekbaar geweest. Maar dat lijkt nu te veranderen. Aan een onteigeningstitel zit een schadecomponent vast. Boeren krijgen een compensatie voor bijvoorbeeld het verplaatsen van hun bedrijf." Met een onteigeningstitel die meer geld kost dan gewone verwerving is de overheid uiteindelijk goedkoper uit, stelt Oostenbrugge. "De grondprijzen blijven stijgen. Als de overheid nu met een onteigeningstitel koopt, kost dat minder dan het maar op zijn beloop te laten."
Jaap Klein is niet bang voor onteigening. "De rechter beslist of het er eerlijk aan toe gaat. Als je als boer weg moet voor groen en je krijgt te weinig om op een andere plek opnieuw te beginnen, klopt er iets niet. Je mag er toch vanuit gaan dat een rechter een eerlijke uitspraak doet."

Publieke opinie
De traagheid van het realiseren van de groenprojecten, werkt in het voordeel van de agrariërs vindt Klein. "De publieke opinie is langzaam aan het veranderen. Als je een mooi landschap hebt van akkerbouw- en veenweidegebieden, waarom zou je dat dan omspitten en er een moeras aanleggen? Steeds meer stedelingen zien de schoonheid van het buitengebied. Als het nog veel langer duurt voordat de natuurprojecten worden uitgevoerd, kunnen die plannen wel eens helemaal van de baan worden geschoven."
Van Oostenbrugge wil geen mening geven over de groene waarde van het agrarisch landschap. "Het is niet aan ons om daar een oordeel over te geven. Het valt me wel op dat die discussie nauwelijks wordt gevoerd." Een woordvoerster van het ministerie van Landbouw laat weten dat de ontwikkeling van het Randstad Groenproject in de pas loopt met de aanleg van andere natuurprojecten in Nederland. "Randstad Groen maakt deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur. In 1993 heeft de overheid doelstellingen neergelegd voor het hele land. Nu blijkt dat de aanleg van groene ruimte niet zo snel gaat als we gehoopt hadden. Daarom is er eind deze maand een overleg met alle provincies en stadsgewesten over de Ecologische Hoofdstructuur. Wij zullen erop aandringen dat er planologische duidelijkheid komt voor de gebieden die als groene ruimte zijn aangegeven."

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: westweek@wlto.nl

(Auteur: Redactie Westweek)