Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland


Persbericht

23 - 8 - 2001

Nieuwe voorzitter VBN/VGB-Arbitragecommissie

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 17 juli jl. heeft de heer J. Carlier de voorzittershamer van de VBN/VGB-Arbitragecommissie overgenomen van de heer H. Rijken. Tevens is de nieuwe vice-voorzitter voorgesteld, de heer H. Foppen. Sinds de oprichting van de VBN/VGB Arbitragecommissie heeft de heer Rijken gefunctioneerd als voorzitter. De heer Rijken heeft met zijn onvoorwaardelijke inzet een grote rol gespeeld bij het neerzetten van dit instituut in de sector. In zijn afscheidswoorden uitte de heer Rijken de wens dat de werkzaamheden van de Arbitragecommissie in de toekomst beperkt zouden blijven. Bedrijven moeten proberen zoveel mogelijk zelf hun geschillen bij te leggen voordat zij de Arbitragecommissie inschakelen. Ook de heer Carlier onderstreepte deze wens van de heer Rijken.

De heer Carlier is de huidige voorzitter van de internationale Bloemenvaktentoontelling. Hiervoor was hij enkele jaren directeur van Bloemenveiling Flora. De nieuwe vice-voorzitter, de heer H. Foppen, was algemeen directeur van Waterdrinker.

In 1992 is door de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN) en de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) de VBN/VGB-Arbitragecommissie opgericht. De aanleiding hiervoor was het toenemend aantal termijntransacties via de Bemiddelingsbureaus (BBs) van de bloemenveilingen, waardoor de kans op geschillen toegenomen was. De Arbitragecommissie kan alleen optreden bij geschillen tussen telers en kopers bij BB-transacties. De commissie bestaat uit een onafhankelijke voorzitter en twee mede-arbiters; een teler-arbiter en een koper-arbiter.