Gemeente Nieuwegein

Nieuwegeiners hebben voldoende binding met Nieuwegein De binding van Nieuwegeiners met hun stad en wijk is redelijk. Dat is de conclusie van een onderzoek naar sociale samenhang in Nieuwegein. De gemeente Nieuwegein heeft dit onderzoek gedaan om te bekijken hoe het is gesteld met de sociale binding en integratie in de Nieuwegeinse samenleving. De resultaten van het onderzoek zijn opgenomen in de rapportage sociale samenhang, die deze week wordt uitgebracht.

Om de sociale samenhang in Nieuwegein in beeld te brengen is gekeken naar drie aspecten:


1. de betrokkenheid bij en waardering voor de stad/wijk


2. het gebruik van lokale voorzieningen



3. de mate van sociale contacten die men heeft binnen Nieuwegein.
De rapportage constateert dat de betrokkenheid van de Nieuwegeiners redelijk groot is. 70% voelt zich redelijk tot zeer betrokken bij de stad.
De Nieuwegeiners zijn qua voorzieningen merendeels op hun eigen woonplaats gericht. Dit geldt bijvoorbeeld voor winkelbezoek, sporten en deelname aan het verenigingsleven. Alleen voor het theaterbezoek en werk is dit niet het geval: 12% van de Nieuwegeiners gaat voor een theaterbezoek naar De Kom en eenderde van de Nieuwegeiners werkt in de eigen woonplaats.

De helft van de contacten met familie, vrienden en kennissen van de meeste Nieuwegeiners vindt in Nieuwegein plaats. Op basis daarvan kan worden geconcludeerd dat de Nieuwegeiners voldoende sociaal verbonden zijn aan de stad. Het grootste zorgpunt bij de sociale samenhang in Nieuwegein is de mate van eenzaamheid. Een op de twee Nieuwegeiners is wel eens eenzaam en 13%is ernstig eenzaam.

De gegevens in de rapportage zijn afkomstig uit verschillende gemeentelijke onderzoeken, waaronder het jaarlijkse Omnibusonderzoek. Al deze onderzoeken zijn gehouden onder inwoners van Nieuwegein vanaf 18 jaar en ouder.
De rapportage geeft daardoor geen vastomlijnd beeld van sociale samenhang. Het brengt slechts beschikbare informatie bij elkaar. De rapportage sociale samenhang wordt de komende tijd in verschillende overleggen met maatschappelijke instellingen besproken, zoals de Seniorenraad, het platform wonen, welzijn en zorg en de Stichting Welzijn Nieuwegein. De gesprekken over de rapportage moeten een scherper beeld opleveren en meer inzicht geven in de Nieuwegeinse samenleving. Vervolgens bekijkt de gemeente of het nodig is om nieuw beleid te ontwikkelen.


Invoerdatum 1-8-2001


Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein