Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Ambulance is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

23-08-2001

CNV Ambulance op de barricaden voor Limburgse chauffeurs

CNV Ambulance gaat maandag op de barricaden voor de ambulancechauffeurs in Midden-Limburg. De rijders worden daar door Ambulancedienst Engelen per 1 september gedwongen mee te doen aan het zogenaamde huisartsenproject. Daarbij spelen de ambulancerijders taxichauffeur voor de huisartsen in de regio, het zogenaamde huisartsenproject. Engelen wil elke weigeraar ontslaan. CNV Ambulance meent dat van werkweigering geen sprake kan zijn omdat deze nieuwe taak niet in de cao staat omschreven.

"Dwang is uit den boze. Deelname aan het zogenaamde HAP-project kan alleen uit eigen vrije wil gebeuren", stelt Jean-Marie Severijns, vakgroepbestuurder van CNV Ambulance in de regio Limburg. "Deze nieuwe rol voor de ambulancechauffeurs staat niet in de cao. Daarom moeten bonden en werkgever eerst afstemmen of het wellicht onder de werkingssfeer van die cao kan worden gerekend. Zolang dat niet is gebeurd is het onbestaanbaar dat een werkgever een project per se wil uitvoeren en zijn werknemers met ontslag dreigt als ze niet willen meewerken. Onze eigen informatie is bovendien dat de bereidheid om deel te nemen aan het HAP-project zeer gering is onder de chauffeurs."

Aanstaande maandag zal Nicole van Eijbergen, eerste cao-onderhandelaar bij CNV Ambulance, de kwestie op landelijk niveau te berde brengen bij Ambulancezorg Nederland.
Totdat er meer duidelijkheid is over de kwestie adviseert de bond de rijders bij Engelen slechts onder zwaar protest deel te nemen aan het HAP-project.

Houten, 23 augustus 2001

Nadere inlichtingen:

Jean-Marie Severijns (vakgroepbestuurder):
046 - 420 28 70
Wouter de Jong (persvoorlichter):
030 - 6 348 243