Apple Benelux

FireWire bekroond met Primetime Emmy Engineering Award 2001

Bunnik/Brussel, 23 augustus 2001 - De FireWire-technologie van Apple is gisteravond tijdens een ceremonie in het Goldenson-theater in Hollywood door de Academy of Television Arts & Sciences bekroond met een PrimeTime Emmy Engineering Award. Apple ontving deze prijs als blijk van erkenning voor de technische vooruitgang die dankzij FireWire is geboekt in de televisie-industrie.

FireWire werd halverwege de jaren negentig door Apple ontwikkeld en werd vervolgens door de internationale IEEE-organisatie erkend als de multiplatform-industrienorm IEEE 1394. FireWire is een invoer/uitvoertechnologie met zeer snelle seriële gegevensoverdracht, die wordt toegepast voor de aansluiting van digitale apparatuur als digitale camcorders en camera's op bureaucomputers en laptops. De FireWire-technologie is inmiddels omarmd door vele toonaangevende fabrikanten van randapparatuur, zoals Sony, Canon, JVC en Kodak, en heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke industrienorm voor zowel consumenten als professionals.

"Apple heeft met de uitvinding van FireWire een ware revolutie ontketend op het gebied van desktop video", aldus Jon Rubinstein, Senior Vice President van de afdeling Hardware Engineering van Apple. "Elke nieuwe Apple computer is nu standaard uitgerust met FireWire. Het is dan ook een van de speerpunten van de "digitale hub"-strategie van Apple."

De combinatie van FireWire en de door Apple ontwikkelde videobewerkingsprogrammatuur Final Cut Pro en iMovie heeft Apple in staat gesteld zich te ontwikkelen tot 's werelds grootste producent van oplossingen voor digitale video voor de professionele sector en de consumentenmarkt. En nu Apple de met FireWire uitgeruste PowerBook G4 Titanium op de markt heeft gebracht en er steeds meer betaalbare dv-camcorders van hoge kwaliteit worden geproduceerd, is er een nieuw fenomeen ontstaan: de mobilisering van digitale videobewerking, die revolutionaire gevolgen heeft voor de televisie- en filmindustrie.

Met een maximale gegevensoverdracht van 400 Mbps is FireWire meer dan 30 keer sneller dan USB, de populaire standaard voor randapparatuur. Deze hoge overdrachtsnelheid en de "hot plug-and-play"-voorziening maken van FireWire de ideale interface voor moderne digitale audio- en videoapparatuur, externe harde schijven en andere randapparatuur die een snelle gegevensoverdracht vereist.

© 2001 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac, Mac OS, AppleWorks, Apple Store en QuickTime zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Alle andere merknamen die worden genoemd, kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars en worden bij deze erkend.

Apple
Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en Internet-producten.

Websites van Apple: Voor informatie over Apple: http://www.apple.com Voor informatie over Apple Nederland: http://www.apple.com/nl

Voor persberichten van Apple Benelux: http://www.apple.com/nl/pr