Gemeente Heumen

23-08-2001

Primeur voor Welzijn en Educatie

De commissie Welzijn en Educatie gaat als eerste vergaderen met een zogeheten technisch voorzitter. Zo'n voorzitter kan beter de vergaderorde in de gaten houden dan iemand die naast het leiden van de vergadering ook nog eens zijn eigen standpunt zo goed mogelijk uit de verf wil laten komen.
In Heumen werd het voorzitterschap van een commissie steevast bekleed door het collegelid dat de onderwerpen van de commissie in zijn of haar portefeuille had. Dat ging wel eens ten koste van goed overleg als de commissie kritiek had op het beleid van het college. Om die reden werd al langer gepleit voor een voorzitter die zich uitsluitend met het leiden van de vergadering bezighoudt. De portefeuillehouder kan dan de volle aandacht geven aan het verdedigen van de eigen visie. Het idee past ook in de landelijke voorstellen tot wijziging van de gemeentewet.

onderwijs
Sinds de komst van de nieuwe wethouder Ingrid Bruaset is er bovendien een kleine herverdeling van de portefeuilles gekomen. Bruaset heeft de taken van haar voorganger John Arts overgenomen met uitzondering van het onderdeel onderwijs. Dat is naar burgemeester Grienberger gegaan. Dat betekent dat beide collegeleden, afhankelijk van de te behandelen onderwerpen, aan de beraadslagingen van de commissie zullen deelnemen. De voorzitter van de commissie wordt Ferdinand van Wijk.