Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Den Haag, 23 augustus 2001

NMa: Geneesmiddelenformularium Kennemerland leidt niet tot merkbare concurrentiebeperking

De Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) heeft bepaald dat het geneesmiddelenformularium Kennemerland niet in strijd is met het kartelverbod. Een geneesmiddelenformularium is een voorkeurslijst van welke geneesmiddelen bij een ziekte het beste kan worden toegediend. Het formularium Kennemerland wordt ontwikkeld in een regionaal overleg tussen zorgverleners onder de regie van zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Het wordt geacht tot een efficiënter voorschrijfgedrag en uiteindelijk ook tot lagere kosten te leiden.

Een geneesmiddelenformularium kan onder omstandigheden leiden tot uitsluitingeffecten op de markt voor de inkoop van geneesmiddelen en derhalve de mededinging beperken. Ook is het mogelijk dat een samenwerking van verzekeraars met betrekking tot formularia op de markt voor zorgverzekeringen resulteert in beperking van de mededinging.

Hiervan is in dit geval echter geen sprake. De afspraak betreft minder dan vijf procent van de Nederlandse verzekerden. Het formularium Kennemerland legt slechts vast welke werkzame stof de arts voor moet schrijven, niet welk merk geneesmiddel. De lijst wordt om de twee jaar herzien. Tenslotte maken de kosten van geneesmiddelen in de regio Kennemerland slechts een klein gedeelte uit van het totale zorgbudget van de verzekeraars.

Aangezien het Formularium Kennemerland niet leidt tot een merkbare mededingingsbeperking is ook geen ontheffing van het kartelverbod nodig.