FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten: 'Gemeente rommelt met arbeidsvoorwaarden'

Vierduizend medewerkers van sportorganisaties en sportcentra krijgen vaak te weinig betaald. Het gaat om de medewerkers die niet in dienst zijn van de sportorganisaties zelf, maar worden gedetacheerd door de stichting Technische Sportleiding. 'In sportcentrum De Kalckwijk van de gemeente Hoogezand bijvoorbeeld, bleken de schoonmaaksters en het kantinepersoneel zonder vakantiedagen en tegen het minimumloon door de stichting te worden uitgezonden.Maar het is niet alleen het loon dat niet klopte. Ook de arbeidsovereenkomsten rammelden aan alle kanten', aldus bestuurder Eddy Stam van FNV Bondgenoten.

Na overleg met de werkgevers en werknemersorganisaties in de sport (waar de sportservicebureaus onder vallen) werd duidelijk dat deze vorm van uitzenden concurrentievervalsend is en dat de werknemers te weinig loon ontvangen. Eddy Stam: 'In het verleden is over het hoofd gezien dat deze bureaus eigenlijk een soort uitzendbureaus zijn. Vandaar ook dat ze zich aan de regelgeving voor uitzendbureaus hebben onttrokken. Via door dit bureau gedetacheerde werknemers bij de gemeente Hoogezand werd dit ineens pijnlijk duidelijk. Bovendien wordt ook nog een fiscaal voordeel op deze mensen behaald. In dit geval maakt een overheid dus gebruik van een constructie waarbij CAO en wettelijke arbeidsvoorwaarden en omzetbelasting wordt ontdoken. De sportservicebureaus zijn namelijk vrijgesteld van omzetbelasting omdat ze zonder winstoogmerk trainers en coaches uitzenden naar sportverenigingen.' Voor de medewerkers in Hoogezand heeft FNV Bondgenoten inmiddels een flinke vordering opgesteld. De vakantierechten en een juiste arbeidsovereenkomst zijn inmiddels door de werkgever toegezegd.

Eddy Stam: 'Dit zijn vier mensen, maar naar ik begrijp zijn er veel meer schoonmaak-, catering- en onderhoudsmensen die op deze wijze worden uitgezonden. Ik wil die mensen graag oproepen om contact met ons op te nemen, opdat we kunnen zien hoe groot dit probleem is'.